Erop uit in Alphen

Erop uit in Alphen

Er valt nog zoveel te beleven in Alphen en omliggende dorpen… Je moet het alleen even weten. Daarom introduceren de gezamenlijke recreatiebedrijven in de regio de campagne ‘Erop uit in Alphen’. Met om te beginnen drie fijne fietsroutes, een wandelroute en smakelijke tips om als je op pad bent de ‘inwendige mens’ te verwennen. Een mooi moment, met de zomerse maanden in aantocht. Want zo af en toe wil je toch écht even naar buiten. Maar denk wel aan die veilige afstand. Dan blijven we allemaal gezond. Geniet van het goede leven, onderweg!

Bekijk regelmatig deze pagina met updates van nieuwe, leuke uitjes en tips.

 

Het schone van Boskoop

 

Schone_van_Boskoop.jpg

Dit is hét moment om voordelig nieuwe planten in te slaan voor je tuin of balkon. Spring op de fiets – het liefst met een grote bak – en rij door de dreven van Boskoop en Hazerswoude. Er is van alles te koop: klimplanten zoals clematis en kamperfoelie, handzame dwergconiferen, heesters, lavendel en hortensia. En natuurlijk vaste planten in alle kleuren en geuren. Of wat te denken van planten waar je iets extra’s aan overhoudt: kruiden, groente- en aardbeien- of frambozenplantjes. Direct klaar voor je eigen moestuin. En, de kwekers zijn blij met je komst!

Bekijk meer 

 

Het kan weer: een dagje naar Archeon

 

Archeon_museumpark-Alphen.jpg

De natuur is nu op z’n mooist. Dat zie je als je achter elkaar over verborgen paadjes door ons park loopt. Je ontdekt én beleeft hoe onze voorouders leefden. Maak bijvoorbeeld een stoer, Romeins arenagevecht mee. Geniet met het hele gezin van een smakelijke picknickmand, lunchbox of een Romeinse borrelmand op een mooi plekje in ons park. We vragen je wel om vooraf het bezoek te reserveren, ook als je al een entreeticket of Museumjaarkaart hebt. Zo houden wij grip op de bezoekersaantallen, zodat jouw dagje uit niet alleen plezierig, maar ook veilig verloopt! 

Reserveren kan hier

 

Zie ze weer vliegen bij Vogelpark Avifauna!

 

Avifauna_nuboso2017.jpg

Gelukkig is ook Avifauna weer open, een van de top-attracties van Alphen aan den Rijn. Elk kind is er gek van. En ouders zijn tenslotte ook kinderen geweest. Via de uitgestippelde routes in het park kom je waarschijnlijk op plekjes waar je nog nooit geweest bent. Natuurlijk kan je terecht in de speeltuin en bij de vogeldemonstratie. Vanwege de beperkte capaciteit is het van belang voorafgaand aan het bezoek aan het park een tijdslot met programma online te reserveren.

Reserveer hier een tijdslot

 

De Witte Gravin: gezonde lekkernijen onderweg

 

De-Witte-Gravin.jpg

Natuurlijk: het is heerlijk om erop uit te trekken in het Groene Hart. Te fiets of te voet. Maar het is minstens zo fijn als je onderweg kunt relaxen en genieten van gezonde lekkernijen uit de streek. Dat kan bij melkveehouderij De Witte Gravin aan de Kortsteekterweg 12 in Alphen aan den Rijn. Uit de zelfbediening haal je ‘loeiverse’ melk, prijswinnende kaas van de Graafstroom, cum laude Rofmeddow yoghurt en vla, stoofpeertjes en jam uit eigen boomgaard en oma’s polderwafels en andere heerlijke huisgemaakte koekjes. Een prachtig uitzicht op koeien, kippen, schapen en geiten maakt het plaatje compleet. De Witte Gravin is open van maandag tot en met zaterdag van 07.00 tot 19.00 uur. Betalen kan via contactloos pinnen of gepast muntgeld.

Meer informatie

 

Fietsroute – Langs molens en gemalen

 

langs.molen.en.gemalen.jpeg

Het gevecht tegen het water is van alle tijden. Dat zie je tijdens deze fietstocht van ongeveer dertig kilometer. Onderweg krijg je een mooi beeld van het Zuid-Hollandse polderlandschap, compleet met bijzondere molens, boerderijen en zowel monumentale als moderne gemalen. 

Bekijk de route 

 

Fietsroute – De Hollandse Limes

 

Julius.JPG

Deze route voert langs de Oude Rijn, die ooit de noordgrens, de Limes, van het Romeinse Rijk vormde. Je fietst langs opgravingen, Zwammerdamschepen, fundamenten van forten en kastelen. Eenmaal terug heb je een schat aan kennis over de Romeinse tijd verzameld.

Bekijk de route 

 

Fietsroute – Vogels enzo

 

vogels.en.zo.jpeg

Tijdens deze fietstocht door het Groene Hart sta je versteld van de vele weidevogels die in de polder foerageren, rusten en broeden. Je ziet molens, oude boerderijen, orchideeën en kleine natuurgebieden. En de streekproducten onderweg? Die smaken nog ouderwets goed!

Bekijk de route

 

Polderwandeling Molenviergang

 

wandeling.molenviergang.jpeg

De Molenviergang Aarlanderveen is de enige nog werkende molengang ter wereld. Je loopt door de Hollandse polder en voelt de zompige grond onder je voeten. Je ziet hoe wind en wieken het water wegmalen uit de diepe polder. Weidevogels, koeien en schapen houden je gezelschap. Er zijn twee routes. De korte (4 km) gaat langs de Ondermolen en de Putmolen. Tijdens de langere wandeling (8,5 km) zie je alle vier de molens.

Bekijk de wandelroutes

 

Lunchpakket bij Theetuin ’t Woutje

 

theetuin.t.woutje.jpeg

Als je wilt wandelen of fietsen door de Rietveldse polder, kan je bij Theetuin ’t Woutje terecht voor een overheerlijk lunchpakket. Of beter gezegd, een ‘verwenpakket’. Inclusief een boekje met routes door en verhalen over de omgeving. In de tas voor onderweg zit een flesje water, jus d’orange, een stukje fruit en een huisgemaakte clubsandwich. Kijk op de website voor meer info en bestelformulier.

 

Lekkernijen van Landwinkel Schenkerij De Boomgaard

 

lunch picknickbox.jpeg

Op een steenworp afstand van het Bentwoud ligt de landwinkel van Schenkerij de Boomgaard. De winkel is open voor bijvoorbeeld een ‘picknickbox-to-go’. Leuk om daar in het Bentwoud op een kleedje van te genieten. Verder kan je er terecht voor een litertje huisgemaakte soep, taart en fruit. Op zaterdag worden er pannenkoeken gebakken. Bij mooi weer staat een ijscokar paraat. Kijk voor meer info en bestellen op www.schenkerijdeboomgaard.nl.

 

Lunchpakket en poffertjes Bij Hen

 

lunchpakket.Bij.Hen.jpeg

Bij Hen ligt vlakbij Bezoekerscentrum De Veenweiden in Park Zegersloot, het vertrekpunt van de fietstocht ‘Langs molens en gemalen’. Hier reserveer je een lekker lunchpakket voor onderweg. Of haal je een ijsje of ‘coffee-to-go’. Kijk op www.bijhen.nl voor bestelling en informatie.

 

Pannenkoeken, picknick en kabouterpaaltjes bij Theeschenkerij Proef de Tuin

 

theeschenkerij.deproeftuin.jpg

In het weekend bakt ‘Proef de Tuin’ in Boskoop ze bruin: verse pannenkoeken, welteverstaan, die je in de tuin kan opeten. Op die dagen kan je ook een koffie of thee ‘to-go’ met vers gebakken notentaart meenemen of een fijn picknickpakket in koelrugzak. Stuur een mailtje naar info@proefdetuin.com om zo’n pakket te bestellen. Kinderen speuren in de tuin naar ‘kabouterpaaltjes’ met een letter. Als ze daarvan een woord weten te maken, is een zak snoep de zoete beloning!

 

Kano, koffie en thee bij De Vooruitgang

 

Kanoverhuur.jpg

Genieten van natuur, molens en Nieuwkoopse Plassen. Dat kan als je bij Recreatieboerderij De Vooruitgang een kano huurt. In het theehuis kan je terecht voor koffie en thee uit de automaat. Kijk voor meer info op www.boerderijdevooruitgang.nl

Deel deze pagina