Theater, Zomerlezingen Karin Braamhorst | RONDOM MONDRIAAN

14
augustus 2022
20:00 - 23:59
  • Parkvilla
    Cornelis Geellaan 2
    2406 JG
    ALPHEN AD RIJN

RONDOM MONDRIAAN


Piet Mondriaan (1872-1944) was een van de radicaalste kunstenaars ever. Hij was de grote pionier in de ontwikkeling van figuratie naar abstractie, van appelboom naar ruitjespatroon.


Hij was de man die stug vasthield aan zijn minimalisme van rood, blauw, geel met en grid van zwarte lijnen. Op het einde van zijn leven wist thij zijn kunst weer te revitaliseren met een fikse portie dynamiek. Geïnspireerd door boogiewoogieklanken, waarop hij in de avonduren danste, na een slokje; muziek waarnaar hij zijn laatste werk vernoemde: Victory Boogie Woogie, een schilderij dat swingt met kleine kleurvlakjes en stukjes tape, en dat hoewel verre van voltooid, als de ‘Nachtwacht van de 20ste eeuw’ werd bestempeld.


De tentoonstelling toont Mondriaans werk tussen dat van zijn tijdgenoten en navolgers. Zo hangt zijn landschap met bomen langs het Gein naast een tafereel met wolken boven een meer van Willem Roelofs; een hoekige harlekijn van Picasso naast Mondriaans boom met even hoekige takken; zijn compositie met vier gele lijnen bij een drieluik met gele vlakken van Bob Bonies; een vroeg meisjesgezicht van Mondriaan naast Iris Kensmils portret van Hendrika van Snippenberg, nazaat van Nederlandse arbeiders in Suriname.


Karin Braamhorst haalt Mondriaan uit de museumzalen en bespreekt hem op een frisse manier in een breder verband: maatschappelijk, spiritueel, als onderdeel van een levendige uitbundige wereld.


RONDOM MONDRIAAN
Kunstmuseum Den Haag
Tot en met 25 september 2022

Normaal: € 15,-
Parkvilla Vriend: € 13,- 

Deel deze pagina