800 jaar Boskoop in het Boomkwekerijmuseum, deel 2

20 mei - 31 december 2021
  • BOSKOOP
    Reijerskoop 52

800 jaar Boskoop in het Boomkwekerijmuseum, deel 2

In een vorig artikel van het museum hebt u kennisgemaakt met de geschiedenis van Boskoop tot de zestiende eeuw. Nu is de periode daarna aan de beurt.

In het midden van de zeventiende eeuw heeft Boskoop zich al ontwikkeld tot een echt boomkwekerscentrum. Een eeuw later begint ook de ontwikkeling van de handel, zoals blijkt uit de catalogus van Gerard Vrijdag, ‘Boomkweker en Boomenverkoper te Boskoop in Holland by Gouda’.

Vanaf 1813 exporteren zo’n vijftig Boskoopse kwekers hun producten naar Engeland, Duitsland, Scandinavië, Rusland en zelfs Noord-Amerika. In 1856 wordt de nog steeds bekende en lekkere ‘Schoone van Boskoop’ ontwikkeld door K.W.J. Ottolander. Tussen de regels van de vruchtbomen worden aardbeien geteeld. Het kweken van vruchtbomen, vooral appelbomen, blijft belangrijk, maar dankzij planthunters als Von Siebold bereikten honderden planten uit Azië onze streken en groeide ook de sierteeltcultuur.

Tussen 1900 en 1910 vindt de definitieve omslag plaats van nuts- naar sierteeltgewassen. Langzaam maar zeker ontstaat het grootste aaneengesloten sierteeltcentrum ter wereld.

In onze museumkwekerij vindt u bomen- en plantensoorten die gekweekt werden rond 1910. Ook de boomkwekerswoning is ingericht naar de mode van die tijd.

In de twintigste eeuw zet de ontwikkeling zich voort ondanks de crisis en de twee wereldoorlogen. De kwekerijen worden groter, er worden nieuwe plantensoorten gekweekt en nieuwe afzetgebieden gevonden. En hoewel er nog altijd veel handwerk is, heeft de mechanisatie het werk lichter gemaakt.

Het voert te ver de ontwikkeling van de boomkwekerij hier tot in detail uit de doeken te doen. Maar komt u naar het Boomkwekerijmuseum, dan ziet u die ontwikkeling op een aantrekkelijke en educatieve manier.

We hopen dat museumbezoek binnenkort weer mogelijk is en we zien uit naar uw bezoek. En u weet het: met de museumkaart is de entree gratis.

Boomkwekerijmuseum Rijerskoop 52-54 -2771 BR Boskoop

Deel deze pagina