Zin in Zondag: Sporen van de Koude Oorlog

25
september 2022
14:00 - 15:00
Prijs gratis
  • Bibliotheek Rijn en Venen
    Aarkade 10
    2406 BV
    Alphen aan den Rijn

Schuilbunkers, noodwaterkeringen en luchtwachttorens zijn slechts enkele bouwwerken die in de Leidse regio herinneren aan de Koude Oorlog. Op veel plaatsen in de omgeving zijn stille getuigen te vinden van het militaire machtsvertoon dat de wereld vier decennia lang in een ijzige greep hield. De plekken laten zien welke maatregelen op lokaal niveau werden genomen vanwege de internationale spanningen. Ook in de omgeving van Alphen herinneren verschillende plekken ons aan de Koude Oorlog.

Ontdek de verhalen achter stille getuigen
Schrijvend archeoloog Ruurd Kok gaat op zoek naar sporen van de Koude Oorlog en persoonlijke verhalen achter deze stille getuigen. De serie die hij hierover schreef voor Leidsch Dagblad is in december 2021 gebundeld in het boek Als de bom valt. Ruurd Kok schreef ook het boek Bang voor mooi weer en maakte met een documentaire over Marinevliegkamp Valkenburg tijdens de Koude Oorlog.

Fotoverantwoording: Ruurd Kok bij klepstuw in de Zijl bij Leiden, een typisch Koude Oorlog-bouwwerk (foto Tippe Kok).

Dubbel genieten
Om je uitje compleet te maken heeft ons Grand Café KADE 10 een heerlijke aanbieding voor je! Maar er gebruik van door vooraf te reserveren via: Grand Café KADE 10

Zin in Zondag
In 2022 organiseert de Bibliotheek een serie culturele en creatieve activiteiten op de zondagmiddag onder de naam Zin in Zondag! Muziek en dans, lezen en literatuur, kunst en cultuur, film en theater... alles komt aan bod.

Zin in Zondag wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Bon Coeur.

Deel deze pagina