Alphen aan den Rijn is de veiligste 100.000+ gemeente van Nederland!

Alphen aan den Rijn is de veiligste 100.000+ gemeente van Nederland!

De politie zoekt nadrukkelijker de verbinding met de wijk

De politie komt uit een periode waarin cijfermatige resultaatgerichtheid leidend was. Getallen over boeven en quota van bekeuringen voerden de boventoon. “In die periode hebben we het contact met de inwoners verloren”, stelt John Nieumeijer, teamchef van de politie in Alphen aan den Rijn. De Alphense politie heeft zich ten doel gesteld om het contact met en vertrouwen bij de inwoners weer terug te winnen.

John Nieumeijer was 18 jaar toen hij zijn middelbare school had afgerond. Zijn oudere broer werkte al bij de politie. De verhalen die John hoorde, deden hem besluiten om ook voor een baan als politieagent te kiezen. Als agent en later teamchef kwam hij in Leiden terecht. Zeven jaar geleden werd de geboren en getogen Alphenaar benaderd om teamchef van de politie in zijn woonplaats te worden.

“Ik ben geboren en getogen in Alphen. Alphen is een rustige, vriendelijke en gevarieerde stad waar het goed wonen, werken en vertoeven is.” – John Nieumeijer.

De loopbaan van Frank Heijmink vertoont veel overeenkomsten met die van John. De geboren Rotterdammer verhuisde op zijn twaalfde van Hendrik-Ido-Ambacht naar Alphen aan den Rijn. Werken bij de politie is de nu 53-jarige Frank met de paplepel ingegoten. “Mijn halve familie zat bij de politie, dus ik wist niet beter dan dat ik agent wilde worden. Voor de zekerheid heb ik wel een elektronica opleiding gevolgd, maar ik werk al sinds mijn twintigste bij de politie.” Momenteel is Frank Operationeel Expert GGP (Gebieds Gebonden Politie) bij de Alphense politie. 

Ambitie

In 2014 is Alphen als fusiegemeente begonnen. “We hebben toen de ambitie uitgesproken om een veilige stad te worden”, herinnert de nu 57-jarige John zich. “Echter, veiligheid is nooit 100% te garanderen. Als er bij jou in de buurt ingebroken wordt, dan valt dat veilige gevoel meteen weg.”

Uit de AD Misdaadmeter van 2015 bleek dat het met Alphen goed gesteld was. Van 32 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners stond Alphen bovenaan als veilige stad. “Dat kwam, voor het mooie, eigenlijk te snel”, stelt John, die al had verwacht dat zijn stad ook dit jaar weer hoge ogen zou gooien. “Waar we nu naartoe willen werken, is dat de mensen zich ook veilig gaan voelen.”

Voor de AD Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad is gebruikgemaakt van gegevens van de politie over 2017. Daaruit blijkt dat de Gemeente Alphen aan den Rijn zakte naar plaats 184. Normaal is een daling niet goed maar in de AD misdaadmeter is het juist een goede prestatie. Met deze uitslag zijn we de veiligste 100.000+ gemeente van Nederland.

Een mooi en uniek voorbeeld van hoe het in Alphen veiligheidshalve goed georganiseerd kan zijn is tijdens grote evenementen zoals het Zomerspektakel aan het Meer. Een evenement met meer dan 60.000 bezoekers in drie dagen tijd, dat bekend staat om de gemoedelijke sfeer. 

Sociale media werkt niet altijd mee, weet Frank. “Eén diefstal wordt tegenwoordig breed uitgemeten via Twitter en Facebook. Eén zo’n incident kan nog twee tot drie maanden door blijven sudderen in het veiligheidsgevoel van inwoners.”

Aangiftebereidheid

Aangifte- en meldingsbereidheid speelt een belangrijke rol. “We hebben inwoners hard nodig om zicht te krijgen op criminaliteit, zodat we dit dan ook daadwerkelijk aan kunnen pakken”, geeft John aan. Drie jaar geleden werden er 50 winkeldiefstallen gemeld. Dat zijn er inmiddels meer dan 200 per jaar. “Dit komt niet doordat de misdaad zoveel is toegenomen”, zegt Frank. “Ik denk zelfs dat het aantal daalt. Maar dit heeft te maken met onze aanpak en die van een aantal winkeliers, waardoor er veel meer bij ons wordt gemeld. Doordat wij vertellen wat wij doen en wat het resultaat van een aangifte is, zie je nu dat mensen meer bij ons gaan melden.”

Politie wordt doorgaans geassocieerd met negativiteit. Als ergens agenten lopen, is er wat aan de hand. “Wij zijn hier ook op de momenten dat het goed gaat”, laat John weten. “Juist dan zijn we er, want dan hoor je de verhalen van de inwoners en kun je onze manier van werken nog in alle rust uitleggen.”

Zichtbaar

“We moeten nog nadrukkelijker zichtbaar de verbinding zoeken met de wijk”, kondigt John aan. “Niet alleen een woonwijk, maar ook gebieden waar ondernemers, horeca en winkels gevestigd zijn. Dat geeft een gevoel van nabijheid. Mensen vinden dat prettig. We moeten proactief zijn, contact maken met de inwoners en vooral naar hen luisteren. We gaan weer terug de wijk in!”

Je leest elke maand een nieuw verhaal van iemand die een link heeft met Alphen aan den Rijn als het gaat om wonen, werken, ondernemen, recreëren, kortom leven in de gemeente Alphen aan den Rijn. We brengen deze verhalen in beeld door inwoners zelf een antwoord te laten geven op de vraag “Hoe link jij met Alphen?”. 

Lees hier het interview met Edwin Ten Brink

Foto door: Josh Walet

 

Deel deze pagina