Alphen geniet van het zomerspektakel

Alphen geniet van het zomerspektakel

Zomerspektakel representeert Alphen aan den Rijn en is uniek in zijn soort

Alphen aan den Rijn geniet volop van Zomerspektakel

Alweer de 7editie van het Zomerspektakel vond plaats in het weekend van 7 t/m 9 juni 2019 in Alphen aan den Rijn. Rond de 60.000 man werden in Alphen verwacht op het prachtige festivalterrein aan de Zegerplas. Dat was in het begin, toen het Zomerspektakel voor het eerst werd georganiseerd, wel anders.

“Toen waren we iets laffer en begonnen we klein. Maar kijk nu eens!” zegt Ivanka Overvliet, Marketing manager bij het Zomerspektakel. “Het lijkt of heel Alphen en omstreken het Zomerspektakel een warm hart toedraagt.” Leden uit het bestuur van het Zomerspektakel, waaronder Ivanka, de vrouw van voorzitter Stanley de Looze, is vanaf dag één bij het Zomerspektakel betrokken. “Het is te gek om te zien hoe dit festival zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld.”

Hoe het ooit bescheiden begon
“We begonnen jaren geleden Culinair Alphen, maar we wilden graag iets organiseren wat voor een breder publiek interessant en vooral toegankelijk was. Dus voor kinderen, bedrijven, inclusief sport en spel, alles bij elkaar. Iets wat Alphen aan den Rijn echt representeert. We begonnen bescheiden, maar door de jaren heen is het Zomerspektakel uitgegroeid tot een volwassen festival.” Inmiddels vragen artiesten zelf of ze een volgende keer weer op het festival mogen staan. “Dat is heel erg bijzonder”, aldus Ivanka. “Artiesten weten dat ze bij ons in een warm bad terecht komen en daarom komen ze graag terug naar Alphen aan den Rijn.” 

Gollem zorgt er voor dat ook de artiesten het Zomerspektakel een feest vinden!

Nauw betrokken binnen Alphen aan den Rijn
Als Alphense kan Ivanka zich geen mooiere plek bedenken om te wonen en werken, dan in Alphen aan den Rijn. Ze is hier geboren en opgegroeid, net als haar ouders. Beiden zijn ze nauw betrokken binnen de Gemeente Alphen aan den Rijn. Die betrokkenheid werd tijdens het weekend beloond met een erepenning.

Alphen aan den Rijn op de kaart
Op 7 juni ontvangt de organisatie van het Zomerspektakel aan het Meer de erepenning uit handen van burgemeester Liesbeth Spies. De erepenning is een onderscheiding bedoeld voor personen of organisaties die bijzondere inspanningen hebben verricht voor de Alphense gemeenschap. Het evenement zet de gemeente Alphen aan den Rijn op de kaart in de regio en is goede citymarketing voor de gemeente.

 

Bijzonder festival door vrijwilligers en sponsoren
Het bijzondere aan het Zomerspektakel, is dat de betrokkenheid van vrijwilligers en sponsoren enorm groot is. “Er zijn eigenlijk nauwelijks wisselingen geweest door de jaren heen. We doen het écht samen. We gaan privé met elkaar om en zijn daardoor echt vrienden geworden.”

Terugblik op een fantastisch weekend!
Ivanka en Stanley kijken terug op een fantastisch, maar ook een heftig weekend. “Vrijdag was de start met veel regen. Het was spannend wat de avond zou brengen. We zijn compleet verrast met de erepenning van de burgemeester! Het optreden van Level 42 ’s avonds was geweldig. Het weer zat mee en het slotstuk van Kris Kross Amsterdam met het vuurwerk was heel geslaagd.

Zaterdagochtend vroeg werden we echter geconfronteerd met een harde wind, waardoor veel spullen stukgewaaid waren. Er waren omgevallen hekken, kapotte doeken en het podium was deels stuk. Het was een chaos en enorm spannend of er ’s avonds wel een feestje zou komen.” 

De Obstacle Run ging gelukkig gewoon door en het aantal deelnemers was groot. Het bestuur besloot het terrein om 17.00 uur open te gooien. Het podium moest hersteld worden en daarom begon het avondprogramma later dan gepland. Het aantal bezoekers op de zaterdag was ondanks de weersvoorspellingen enorm. “Iedereen was meer dan lovend en zelf genoten we die avond dubbelop.” Xander de Buisonjé was nauw betrokken en had veel inspanningen verricht. Hij trad die avond met diverse gastoptredens op. “We waren enorm trots en blij dat alles uiteindelijk door kon gaan en de zaterdag heelsuccesvol was.”

Zomerdienst in de stralende zon
De zondag begon met een mooie Zomerdienst in de zon. De dag verliep geweldig, met de Family Obstacle Run en diverse optredens. In de loop van de middag was het terrein zo vol, dat het bestuur zich zorgen moest maken of er niet te veel bezoekers waren en ze voortijdig de toegang tot het terrein moesten sluiten. “Gelukkig liep het precies zo, dat de ouders met kindjes het terrein afliepen en andere bezoekers het terrein opkwamen. Dus konden we de toegang openhouden.” Zondagmiddag waren veel ouders met kinderen aanwezig voor de vele kinderactiviteiten. ’s Avonds waren er te gekke optredens van onder andere Davina Michelle, Nielson en de Edwin Evers Band.

#AlphenLinkt tijdens het Zomerspektakel
Tijdens het Zomerspektakel weekend was #AlphenLinkt er om verslag te doen van het evenement. Op social media, via Instagram stories en via Facebook verhalen, kon iedereen het festival ervaren. Een groot scherm was aanwezig op het terrein, waar realtime content van bezoekers gedeeld werd. Ook Leoni Goudkuil (Leoni Linkt) was er en vlogde er op los. Daarnaast was tot ver buiten Alphen de Alphense Zendmast drie dagen lang te zien in een spektakel van kleuren.

Hier bekijk je de vlog van Leonie tijdens het Zomerspektakel

Je leest elke maand een nieuw verhaal van iemand die een link heeft met Alphen aan den Rijn als het gaat om wonen, werken, ondernemen, recreëren, kortom leven in de gemeente Alphen aan den Rijn. We brengen deze verhalen in beeld door inwoners zelf een antwoord te laten geven op de vraag “Hoe link jij met Alphen?”. Meer interviews lezen? Klik hier.

Deel deze pagina