Bernadine Ypma ziet Parkvilla als creatieve broedplaats

Bernadine Ypma ziet Parkvilla als creatieve broedplaats

“Ik zou heel graag willen dat het podium van Parkvilla er is voor iedereen in Alphen. En niet alleen om in die zaal te zitten. Maar juist om ook op dat podium te staan! Het toffe aan Parkvilla is dat alles er samenkomt. Je gaat er naar theater en film, je volgt cursussen en wordt uiteindelijk zélf een van de makers. Op een gegeven moment heb je danslessen gevolgd. Dan maak je samen met de docent een voorstelling en sta je zelf op dat podium.”

Aan het woord is Bernadine Ypma, de nieuwe directeur van Parkvilla. “We willen nog veel meer uitdragen dat dàt mogelijk is bij Parkvilla. Voor volwassenen en voor jongeren, met beginnende ambities. Als later dan iemand beroemd is, kan hij of zij zeggen dat het allemaal bij Parkvilla, in Alphen, begonnen is. Zo zijn we een creatieve broedplaats voor Alphen aan den Rijn.”

Een verrijking voor iedereen

“Mijn grootste uitdaging is ervoor te zorgen dat iedereen naar Parkvilla komt. Want kunst en cultuur is een verrijking voor iedereen. We hebben al een heel mooi aanbod met ons filmhuis, het theater en met de cursussen. Je kunt er beeldhouwen, schilderen, aan fashion design doen, klassiek ballet dansen, om maar wat te noemen. We willen kijken of er nieuw aanbod moet komen, het cursusaanbod uitdagend en fris houden. Daarom nodigen we iedereen uit om aan te geven wat ze bij ons willen doen. En we blijven ervoor zorgen dat we altijd goede en uitdagende arthousefilms draaien. Dat je bij ons verrast wordt en iets nieuws leert kennen. Het is wat creatiever, je ziet weer eens wat anders.”

Het voelt weer als open

“Corona zorgde voor een lastige periode. Men heeft hier geprobeerd om binnen de maatregelen toch het maximale te doen om kunst en cultuur naar de mensen te brengen. Maar het is geen leuke tijd geweest. Tijdens de Open Dag merkte ik dat enorm. Er was weer een feestelijke stemming. Er zijn weliswaar nog maatregelen, maar het voelt weer als open. Ook bij de eerste voorstelling van het seizoen, met Sanne Wallis de Vries, vorige week. De zaal was met 130 mensen gevuld. Dat is geen volle zaal, maar op dat moment voelde het als bomvol. Iedereen deed mee, het was zo ontzettend gaaf. Je merkt nu wel dat die opluchting er is. Je ziet het ook in de foyer. Mensen blijven weer naborrelen, iedereen heeft een lach op z’n gezicht. En de bezoekers waren enthousiast over de tentoonstelling die er hing met werk van de docenten. Er hangen mooie olieverfschilderijen en prachtige tekeningen.”

De omgeving verkennen

Bernadine woont zelf in Utrecht en heeft hiervoor onder andere bij het Utrechts Archief de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Utrecht vernieuwd. “Het was een mooie klus om die weer helemaal nieuw neer te zetten. Ik werk bij Parkvilla nu net een week of drie en ben bezig de omgeving te verkennen. Ik wil sowieso langs bij alle culturele instellingen. Zo ben ik bij de muziekschool rondgeleid. Ontzettend leuk om het hele gebouw te zien. En ik wil ook de wijken in. Ik zorg ervoor dat ik hier volgende week een fiets heb staat om alles te bekijken. Heerlijk, een nieuw gebied ontdekken.”

Ben je zelf ook creatief?

“Ik zit niet op een van onze cursussen, maar doe naast m’n directeurschap een opleiding tot goudsmid. Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd en in m’n vrije tijd teken en schilder ik ook.”

Deel deze pagina