‘Deze stad is de rode draad in mijn leven’

‘Deze stad is de rode draad in mijn leven’

Benjamin Nieuwland werd 38 jaar geleden geboren in Woubrugge. Samen met vier broers en twee zussen groeide hij in dat dorp op, maar al snel had Benjamin een link met Alphen aan den Rijn. “In Woubrugge was weinig te doen. Als je wat wilde beleven, ging je naar Alphen. Je kunt echt wel zeggen dat deze stad de rode draad in mijn leven is.”

Benjamin typeert Woubrugge als een klein, gezellig dorp waar iedereen elkaar kent. Zijn ouders wonen daar nog steeds. Van jongs af aan was Benjamin gewend om iedereen te groeten; even de hand opsteken als groet. In Alphen aan den Rijn kwam hij er al snel achter dat dit daar niet gebruikelijk was. “Hier gebeurt dat minder, maar dat komt ook omdat er veel meer mensen wonen.”

Toen Benjamin naar de middelbare school moest, waren er twee opties. Of je ging naar een school in Leiden of je koos voor Alphen. “Leiden was mij iets te ver fietsen en in Alphen was het aanbod van scholen erg groot. Je kon eigenlijk alleen maar naar Alphen. Dagelijks zie je nog steeds horden jongens over de dijk naar Alphen fietsen.”

Sociale leven
Benjamin begon op het Ashram College en eindigde uiteindelijk op het Lyceum. Als je jong bent, hoort uitgaan bij het leven. “Destijds gingen we uit in Choices. Je had ook het Bunkertje, een kleine kroeg onder een kerk. Mijn hele sociale leven verplaatste zich van Woubrugge naar Alphen.”

Na zijn middelbare schooltijd ging Benjamin Internationaal Management in Rotterdam studeren. Op zoek naar een stageplek kwam hij echter weer in Alphen uit, bij Electrolux. Zijn tweede stage voerde hem naar Avery Dennison in Hazerswoude-Rijndijk. “Het beviel me daar zo goed dat ik er zes jaar ben gebleven.” Avery Dennison is een groot Amerikaans bedrijf dat ook een belangrijke fabriek in Alphen heeft staan.

Avio-Diepen
Daarna was het tijd voor een nieuwe stap. “Ik ben gaan kijken welke grote bedrijven er in Alphen zaten. Zo ben ik bij toeval bij Avio-Diepen, mijn huidige werkgever, terechtgekomen.”

Drie jaar lang fungeerde Benjamin als productmanager. Daarna mocht hij de marketing afdeling verder uitbreiden. Ook dit heeft hij drie jaar gedaan. “Om me heen zag ik dat er steeds meer gebeurde met data en e-commerce en ben me daar meer op gaan focussen. We zijn vorig jaar samengegaan met een Amerikaans bedrijf. Ik kreeg toen de kans om een marketing intelligence afdeling op te zetten.”

Als Director of Marketing Intelligence & B.I. vliegt Benjamin bijna elk kwartaal wel naar Amerika. Na het samengaan is het hoofdkantoor van Avio-Diepen naar Californië gegaan. “Vroeger was het hoofdkantoor in Alphen aan den Rijn gevestigd. Veel mensen weten dat niet. Maar hiervandaan zijn we uitgegroeid over de hele wereld.”

Avio-Diepen, dat al sinds 1946 in Nederland zit, is een distributeur van vliegtuigonderdelen. Luchtvaartmaatschappijen en onderhoudsbedrijven kopen deze onderdelen bij Avio-Diepen. “Wij analyseren de markt en zorgen dat de juiste onderdelen op het juiste moment overal op voorraad liggen, om ervoor te zorgen dat een vliegtuig zo snel mogelijk weer de lucht in kan.”

Hoewel het hoofdkantoor van Avio-Diepen naar Californië is verplaatst, bevinden zich in Alphen nog wel een aantal corporate afdelingen en de verkoopafdeling voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “We merken op dit moment een verschuiving van Amerika naar Europa toe en van daaruit weer naar Azië. Het is echt ongelooflijk als je ziet hoeveel vliegtuigen er in het Midden-Oosten en in Azië worden besteld. We hebben daar meerdere verkoopafdelingen opgezet met lokale mensen die de taal spreken. Ook hebben we nu een grote warehouselocatie in Dubai.”

Boskoop
Jarenlang heeft Benjamin in Alphen gewoond; eerst vlakbij het centrum. Nadat hij in het huwelijk was getreden met de uit Hazerswoude afkomstige Marieke (directiesecretaresse bij Holland Casino), verhuisde het stel, dat inmiddels ook twee kinderen heeft gekregen, naar een huis aan de andere kant van de stad, vlakbij de Gouwesluis, in de buurt van de Hefbrug. De twee dochters Cailin (11 jaar) en Loraine (8 jaar) werden groter, waardoor dit huis op een gegeven moment te klein was geworden. “We zijn rond gaan kijken naar een ander huis in Kerk en Zanen of net buiten Alphen. Uiteindelijk hebben we vorig jaar een perfect huis in Boskoop gevonden.”

Benjamin geeft toe dat het wel even wennen was in Boskoop. “Het is een heel ander dorp en mijn leven speelt zich toch voor het grootste deel af in Alphen. Het is echter ook weer heel dicht bij de stad. Ik woon nu even ver van mijn oude huis als vanuit dat oude huis naar de andere kant van Alphen. Ik denk dat Boskoop wel vergelijkbaar is met Woubrugge. Boskoop heeft een klein centrum, waar Marieke en Benjamin prima terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. De mensen kennen elkaar hier ook van jongs af aan, al gaan er tegenwoordig aardig wat mensen uit Alphen richting Boskoop.

En ach, Boskoop maakt sinds een aantal jaar deel uit van de gemeente Alphen aan den Rijn, dus eigenlijk woon ik nog steeds in Alphen. Als ze wat grotere dingen willen kopen, wordt er steevast koers gezet naar Alphen. “Er is daar een grote verscheidenheid aan winkels. De laatste tijd zijn er ook veel verbeteringen in het centrum gekomen, zoals het Thorbeckeplein en die nieuwe huizen. Het centrum is nu veel gezelliger geworden.”

Deel deze pagina