Een reuzenmiereneter als verjaardagscadeau!

Een reuzenmiereneter als verjaardagscadeau!

Avifauna is een nieuwe bewoner én een nieuw gebied rijker. Sinds 9 augustus loopt er een ‘reuzenmiereneter' rond in de pas geopende Argentijnse Cerrado, een stukje Zuid-Amerikaanse pampa. Stacey van der Linden is verzorger van het bijzondere dier. Toevallige bijkomstigheid: Guba – zoals de mierenliefhebber heet – arriveerde uitgerekend op haar verjaardag in Alphense vogelpark.

Eet een reuzenmiereneter alleen maar mieren?

“Nee hoor, in de natuur eet hij vooral veel termieten. Van ons krijgt hij een smakelijk papje, dat hij makkelijk op kan eten. Hij mag nu een week naar buiten. We hebben hier een vrij groot gebied waar hij kan rondlopen. In het begin vond hij dat een beetje spannend en bleef hij vooral achter in het gebied. Nu komt hij steeds meer naar voren en dat is wel erg leuk. Hij is overigens niet alleen, er lopen allerlei andere dieren rond. Vicuña’s, die lijken nogal op lama’s, Nandoe’s, die aan struisvogels doen denken en Hoenderkoeten, een soort ganzen.”

Gaat zo’n miereneter met andere dieren om?

“Nee, een miereneter is van nature een solitair levend dier. Die blijft z’n hele leven alleen. Er komt alleen een vrouwtje aan te pas voor het paren. Er wordt wel aan gewerkt om in een later stadium een vrouwtje erbij te krijgen. Alleen tijdens de paartijd leven man en vrouw drie tot vier maanden samen. Daarna gaan ze weer hun eigen weg.”

Hij komt echt op je reuk af

“Het leuke is, Guba luistert echt al een beetje naar z’n naam. Als hij je ziet, komt hij naar je toe. Overigens, ze zien niet zo goed. Ze doen eigenlijk alles op hun reukvermogen. Als je na een dagje hard werken een beetje deo op doet, dan herkent hij je niet meer. Hij komt echt op je reuk af. Badderen vinden ze ook erg lekker. We hebben hier twee watervallen. Daar gaat Guba dan heerlijk in zitten en zichzelf schrobben. Wassen vinden ze heerlijk.”

In de hondenmand

“Hun andere hobby is slapen. Guba krijgt daarom op verschillende momenten eten, zodat hij de hele dag op zoek is, net als in de natuur. Anders slapen ze alleen maar als de bezoekers komen. En die willen het dier natuurlijk wel kunnen zien. ’s Avonds slaapt hij lekker in zijn grote hondenmand. Aan de achterkant is de mand wat hoger, zodat hij er beschut in kan liggen. Dat vindt Guba heerlijk.”

Wat is de Argentijnse Cerrado voor een gebied?

“Het lijkt op een stukje Zuid-Amerikaanse pampa. Er is veel werk ingestoken, alles is nieuw aangelegd. Het is een hartstikke mooi gebied geworden. Op een afgeschermd stukje lopen grote Mara’s rond. Dat zijn knaagdierachtigen, het lijken net grote cavia’s. Het leuke is, in juli hebben ze kleintjes gekregen. Als bezoekers kan je daar tussen de Mara’s door lopen.”

Waarom werk je graag bij Avifauna?

“Omdat ik de dieren echt geweldig vind. Het is reuzeleuk om ze te verzorgen en eten te geven. Ze komen dan echt naar je toe. Er komt natuurlijk een hoop schoonmaakwerk bij kijken, maar dat vind ik niet erg. De dieren maken het afwisselend. Ik verzorg niet alleen de

dieren in dit gebied. Ik kom ook bij de gieren, dwergaapjes, uilen en kiwi’s. En dan ben je ook nog elke dag buiten. Geweldig toch?”

Deel deze pagina