‘Eigenlijk is Alphen uniek en verdient een zeker bewustzijn’

‘Eigenlijk is Alphen uniek en verdient een zeker bewustzijn’

Alphen aan den Rijn – Edwin ten Brink werd 52 jaar geleden geboren in de Ruisdaelstraat in het centrum van Alphen aan den Rijn. Door de ondernemende activiteiten van zijn ouders bleven ze in Alphen wonen en ondernemen. Ze verhuisden in de jaren ‘70 van het centrum naar de nieuwbouwwijk in Ridderveld 1 en later naar Ridderveld 2. Daar woont hij nu nog met zijn vrouw en drie kinderen.

Edwin omschrijft Alphen als een dorp dat is uitgegroeid naar een middelgrote stad.

“Na mijn tijd op de basis- en middelbare school studeerde ik buiten Alphen, o.a. in Leiden en Haarlem. Mijn ouders waren ondernemers en woonden al in Alphen aan den Rijn. Ik kocht gedurende mijn studietijd in de jaren ’80 het bedrijf van mijn ouders en bleef eigenlijk zo gebonden aan Alphen aan den Rijn. Niet bewust en niet onbewust. Het lag simpelweg voor de hand om in Alphen te blijven wonen, maar je kunt natuurlijk binnen 30 minuten rijafstand overal in het Groene Hart wonen. Bovendien ben je in ‘no-time’ in de grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, voorzieningen genoeg dus.

Eigenlijk ging het dus een beetje vanzelf. De kinderen zaten hier op de basisschool, mijn vrouw wilde niet verhuizen buiten de plaats en onze ouders woonden ook in Alphen, dat was vroeger toen onze kinderen klein waren wel erg plezierig. Wij waren immers altijd aan het werk om ons bedrijf -dat nu Jumbo Ten Brink Food heet- op te bouwen. In zo’n drukke periode is het ook wel fijn om dicht in de buurt van je werk te wonen.

Eigenlijk heb ik Alphen nooit als bijzonder ervaren, eerder als gewoon. Een leuke plaats om in te wonen. Als volwassene met kinderen en iets meer tijd kreeg ik pas door dat Alphen bijzonder is geworden, als door een groeispurt,  maar dat die constatering door gewenning wel een zeker bewustzijn vergt. Toen ik jong was groeide Alphen met woningen en winkels in Ridderveld 1 en Ridderveld 2. Er waren toen nog niet veel voorzieningen voor de jeugd, vrijwel geen uitgaansgelegenheden, evenementen of festivals. Ik bleef om efficiency redenen in Alphen wonen.

Vandaag de dag zijn er voldoende basis- en middelbare scholen, goede sportvoorzieningen, inmiddels een erg gezellige binnenstad, leuke en veel winkels voor een middelgrote stad, een prachtig theater, goede en gezellige horeca, meer uitgaansgelegenheden, veel evenementen en -voor mij heel waardevol- een fantastisch ondernemersklimaat door onze Vereniging van Ondernemingen Alphen.

Nog even over dat bewustzijn. Enkele jaren geleden gidste ik een prominente straat-o-loog, die het DNA van Alphen aan den Rijn in kaart moest brengen, door de wijken Ridderveld 1 en 2. Ik werd me er toen eigenlijk pas bewust van dat die dingen die ik iedere dag zag en voor gewoon aannam, hij voor de eerste keer zag. Zijn enthousiasme was aanstekelijk! Hij maakte overal foto’s van, strooide met superlatieven én raakte niet uitgekeken op het groen en het water. Daardoor zag ik de jachthaven bij de Heijmanswetering, het Weteringpark, het prachtige poldergebied tussen Alphen en Woubrugge, de golfbaan, de Zegerplas en sportpark De Bijlen, de integratie van diverse culturen in de Sterrenbuurt en omgeving zoals ze zijn: uniek!

Eigenlijk zou ik hier niet meer weg willen…”

Je leest elke maand een nieuw verhaal van iemand die een link heeft met Alphen aan den Rijn als het gaat om wonen, werken, ondernemen, recreëren, kortom leven in de gemeente Alphen aan den Rijn. We brengen deze verhalen in beeld door inwoners zelf een antwoord te laten geven op de vraag “Hoe link jij met Alphen?”. 

Lees hier het interview met Niels Eilander.

Foto door: Josh Walet

Deel deze pagina