Eline geeft workshop ‘botanisch tekenen’

Eline geeft workshop ‘botanisch tekenen’

Eline Hoogendijk is botanisch kunstenaar. Zondag 27 maart geeft ze een workshop botanisch tekenen in de bibliotheek in Alphen aan den Rijn. “Ik teken planten, ik geef ze zo realistisch mogelijk weer, op ware grootte. Dat doe ik voor de wetenschap, maar vaak ook voor mezelf. Dan werk ik de tekeningen uit in aquarel, in kleur. Dat doe ik voor m’n plezier. Ik maak er dan een beetje kunst van. Daar leent de natuur zich heel goed voor.”

Van tuinarchitect naar botanisch kunstenaar

“Ik heb de opleiding tuinarchitectuur gedaan. Dan ben je veel met planten bezig en met hoe ze eruitzien. Op de middelbare school zei iedereen dat ik naar de kunstacademie moest gaan. Maar op de een of andere manier zag ik dat toch niet zo zitten. Ik heb als tuinarchitect gewerkt, maar niet zo heel lang. Op een gegeven moment schreef ik me in voor een cursus Botanisch Tekenen, via de Universiteit Leiden. En daar ben ik meteen blijven ‘hangen’. Ik werk er nu al zestien jaar en teken wetenschappelijke platen. Daarnaast ben ik lid geworden van de vereniging Botanisch Kunstenaars, maak ik aquarellen en doe mee aan tentoonstellingen.”

Stoepplantjes

“Ik heb meegewerkt aan een groot project: het stoepplantjesproject van de Hortus Botanicus in Leiden. Met meerdere tekenaars hebben we een boek over stoepplantjes gemaakt. Met botanische tekeningen van de leden. Het gaat echt om de onkruidjes die tussen tegels groeien en tussen de planten staan. Daar is weinig aandacht voor. Maar het is uiteindelijk wel de wilde flora van Nederland. Het idee was om daar mooie aquarellen van te maken. En die zijn nu verzameld in een boek.”

Inspiratie op straat

“Voor mij ligt de inspiratie letterlijk op straat. Ik kan me bij wijze van spreken al door een gevallen blaadje op de stoep laten inspireren. Je ziet zoveel mooie dingen om weer te geven. En ik moet uitkijken dat ik niet te veel ideeën in m’n hoofd heb. Dan kom ik echt tijd tekort.”

Workshop botanisch tekenen

“Ik geef regelmatig workshops. Bijvoorbeeld a.s. zondag 27 maart in de bibliotheek in Alphen: een workshop botanisch tekenen. Wat ik dan doe? Ik geef de mensen eerst een leuke presentatie over botanische kunst door de eeuwen heen. Daar is niet zo heel veel over bekend. Ik vertel over bijzondere kunstenaars en laat allerlei voorbeelden van werk zien. Daarna gaan we zelf aan de slag. Mensen krijgen materiaal om te tekenen én een bloem. Ik geef aanwijzingen en zo proberen we om in een uur of twee een mooi resultaat op papier te krijgen. En als mensen er meer van willen weten, dan kunnen ze altijd bij mij langskomen voor een extra les.”

Kindertijd, een bijzondere tijd

“Ik geef ook tekenles aan kinderen op de vrije basisschool in Alphen. Uit eigen ervaring weet ik dat als je tekenen leuk vindt, je daar al op jonge leeftijd mee bezig bent. Het is leuk om kinderen te inspireren en ze tips mee te geven waar ze mee verder kunnen. Je kindertijd is toch een bijzondere tijd. Als kind van een jaar of tien was ik ook altijd bezig met plantjes. Ik

maakte zelf een herbarium, zocht op wat het allemaal was en begon toen ook al met tekenen. Als kind ging ik kijken in de polders bij Delft, ik was veel buiten.”

Botanisch Boskoop

“Tegenwoordig woon ik in Boskoop, een fantastische omgeving voor een botanisch kunstenaar. Ik voel me hier erg thuis. Overal staan karretjes langs de weg waar je voor een paar euro leuke spulletjes kan kopen. Kom op de fiets en vergeet je fietstassen niet. Je kan je hier prima vermaken!”

Deel deze pagina