Er valt hier veel te ontdekken

Er valt hier veel te ontdekken

  • Dennis Captein
    Schrijver

Waar ik woon? In Alphen aan den Rijn. Wat zeg je, je begrijpt dat niet? Want Alphen heeft niets aantrekkelijks voor jou? Wanneer ben je hier dan voor het laatst geweest?

Ik voer dergelijke gesprekken meer dan me lief is. En vaak blijkt zo’n persoon dan al jaren, soms zelfs al tientallen jaren, geen enkele stap op Alphense bodem te hebben gezet.

Ik vraag me af waarom buitenstaanders zo naar Alphen kijken. Is het iets uit het verleden? De Coupépolderaffaire, de zeventigerjarenbouw, de infrastructuur? Gedane zaken nemen geen keer, maar Alphen aan den Rijn lijkt in elk geval in niets meer op het Alphen uit mijn jeugd.

Ik woonde op de Toegangseweg, de scheidingsweg tussen Alphen en Boskoop. Mijn ouders runden een boomkwekerij. Mijn (vier) broers en ik zaten op de Bonifaciusschool. Dat was ongeveer vijf kilometer fietsen. Van die route van toen is bijna niets meer over. Alles is veranderd. De wegen, de omgeving, alles. En dat is goed.

Voor ons Alphenaren is en blijft Alphen een dorp. Maar wie nu de moeite neemt om Alphen en de dorpen eromheen te bezoeken, weet niet wat hij ziet. Die moet namelijk een heuse stad zien, met de allure die past bij een stad. Tegelijkertijd is hier sprake van het beste van twee werelden, want naast die stad is de omgeving natuur- en waterrijk en daarmee een paradijs voor dieren.

Laatst sprak ik de marketeer van onze stad. We hadden het over de evenementen in Alphen. Hij wist mij te vertellen dat wij jaarlijks meer dan vierhonderd events organiseren en dat de bezoekersaantallen soms mega zijn. Hij gaf een opsomming van de grootste. Jaarmarkt: 170.000 bezoekers. Culinair Alphen: 25.000 bezoekers. Zomerspektakel: 60.000 bezoekers. Dat is toch ongelooflijk?

Wij hebben niet de cultuurhistorie van Leiden, die zichzelf terecht de stad van ontdekkingen noemt. Maar wie de moeite neemt om Alphen aan den Rijn te ontdekken, zal na afloop hetzelfde over deze gemeente zeggen.

 

Dennis Captein

Deel deze pagina