Eric is molenaar en houdt het water in onze polder op peil

Eric is molenaar en houdt het water in onze polder op peil

Eric is molenaar en houdt het water in onze polder op peil.  

PASSIE VOOR HET VAK, LIEFDE VOOR DE WIND EN HET WATER

Eric van den Bosch (47) is molenaar van beroep en werkt op de Molenviergang in Aarlanderveen. De Molenviergang is de enige nog werkende molengang ter wereld die in werking is als hoofdbemaling van een polder. Eric woont daar met zijn vrouw en twee dochters. Hij is zelf geboren in de molen, waar hij nu beroepsmatig werkt. “Je moet passie voor het vak hebben. Werken als molenaar vraagt veel van jezelf en van je omgeving, maar het is het mooiste dat er is.”

De vader van Eric hield de Bovenmolen, molen no. 3 in de Molenviergang, veertig jaar lang beroepsmatig draaiende tot hij in 2009 met pensioen ging. Eric nam vanaf dat moment het stokje over en verhuisde -samen met zijn vrouw en kinderen- van Kerk en Zanen terug naar de molen. 

Eric en zijn zus groeiden beiden op in de molenaarswoning, maar alleen hij keerde terug om het vak van molenaar te beoefenen. “Ik wist altijd al dat ik terug zou gaan naar de molen. Mijn zus had er niet zoveel mee. Ze had niet de ambitie om iets met het vak te doen. Haar kennis reikt zo ver dat de wind buiten is en het buiten ook regent”, vertelt Eric lachend. “Dat weten we allemaal natuurlijk, maar bij mijzelf heeft het molenaarsvak er altijd al in gezeten. Al op jonge leeftijd trok ik naar de molen toe en leerde mijn vader mij alle fijne kneepjes van het vak.”

8e generatie beroepsmolenaars
Eric is de 8e en tevens laatste generatie beroepsmolenaar in de familie. “Mijn twee dochters nemen het vak niet van mij over. Die hebben er allebei niks mee en dat geeft ook niet. Toen ik zelf een jaar of 15 was, maalde ik bij tijd en wijle al zelfstandig. Als mijn vader bijvoorbeeld eens een uurtje naar Zwammerdam moest, nam ik het over. Dan wist je dat er eigenlijk niks kon gebeuren omdat de wind gelijkmatig was, maar dat waren leerzame momenten. Totdat mijn vader eens een hele zondag weg was. Dan was er geen vervanger, maar vroeg hij: ‘kun jij het vandaag overnemen?’. Op die jonge leeftijd deed ik dat gewoon. Iets wat natuurlijk wel bijzonder is.”

Bij de kinderen van Eric is dat dus niet het geval. “Maar je kunt ze niet dwingen en ik heb veel liever dat ze iets doen waar ze volledig achter staan. Dit vak moet je graag willen doen, want je moet er ook een hele hoop voor laten.”

Passie voor het malen
De molenaars voeren één taak uit en dat is het water in de polder op peil houden. “Dat is ons werk, daar krijgen wij molenaars voor betaald.” Als het water hoger komt dan het afgesproken niveau, dan worden de molenaars geacht om het gewenste peil te handhaven. Alles wordt daarvoor in werking gezet.

“Het is werk, maar je moet er vooral veel passie voor hebben. Afgelopen zomer was bijvoorbeeld een rustige periode. Totdat je zomaar op een woensdagmiddag 100 mm regen in je regenmeter hebt zitten en je vervolgens alle winden af moet malen om de polder weer op peil te krijgen. Dat verwacht je dan niet als je woensdagochtend wakker wordt. Je moet er dus alles voor opzij zetten. Als ik een keer echt iets heb, dan moet ik zorgen dat ik een ander klaar heb staan die maalt. Ongeacht of het wel of niet nodig is, maar dat kan ik van tevoren dus niet weten. Privé zet je er dus veel voor opzij. Mijn vrouw en ik zouden bijvoorbeeld afgelopen zaterdag naar een verjaardag gaan, maar er was wind. Tja, dan gaat ze alleen.”

Het mooiste seizoen om te malen vindt Eric de winter. “Dan heb je de beste winden en die extreme weersomstandigheden blijven je natuurlijk bij. Als het veel en hard regent en je het water in de polder hoog ziet staan, dat heeft wel wat. Het geeft een kick om dat water weer op peil te krijgen. Dat vraag wat van je kennis en kunde. Met die wind heb je het maar te doen, je hebt het niet voor het zeggen.”

De Molenviergang in Aarlanderveen bestaat uit vier molens die samen het overtollige polderwater naar de Rijn malen. “De andere drie molens staan op postadres Aarlanderveen, maar deze molen, de Bovenmolen, staat als enige écht op postadres Alphen aan den Rijn. “De link met Alphen is er zeker”, zegt Eric. “Ik kom er nog altijd veel en graag”. 

Nominatie Molenprijs 2018
Voorkomen dat boerenland en burgerhuizen onder water lopen, dat is het werk van molen no. 3 in Aarlanderveen. Dat kan alleen als alle vier de molens samenwerken. Zonder de Molen waar Eric werkt staat alles stil. “Daarom doen wij mee met de BankGiroLoterij Molenprijs. Met deze prijs kunnen we de Molenprijs van € 95.000 winnen. Dat zou een mooi bedrag zijn om de benodigde restauraties te bekostigen. We zijn er dan nog niet, maar wel een heel eind. 

Met de actie ‘Pieken voor Wieken’ roept Eric iedereen op om te stemmen op de Molenviergang van Aarlanderveen.
Wil je ook stemmen op de molenviergang? Stem dan hier!

Je leest elke maand een nieuw verhaal van iemand die een link heeft met Alphen aan den Rijn als het gaat om wonen, werken, ondernemen, recreëren, kortom leven in de gemeente Alphen aan den Rijn. We brengen deze verhalen in beeld door inwoners zelf een antwoord te laten geven op de vraag “Hoe link jij met Alphen?”. Het vorige interview was met Monica Leuring, directrice van Parkvilla. Over haar link met Alphen lees je hier meer.

Foto: Bert Giebels

Deel deze pagina