Ger vertelt over De Rooi Wip

Ger vertelt over De Rooi Wip

“De Rooie Wip is een wipmolen uit 1639, in Hazerswoude. Het leuke is, tijdens de restauratie zijn er monsters genomen van het hout, om te kijken of dat jaartal klopte. Daaruit bleek dat het hout uit 1637 kwam. Dat klopte precies, want het hout heeft toen eerst twee jaar, op transport per vlot uit het Rijngebied, in het water gelegen”, vertelt Ger Nagtegaal, die samen met Paul van der Zijden vrijwillig molenaar is. “De molen heeft eeuwenlang de Gemenewegse polder leeggepompt, tot in 1957 een elektrisch gemaal die functie overnam. Nu draait de molen alleen nog om in conditie te blijven. Want als een molen stilstaat, dan gaat ie achteruit. De molen is gerenoveerd en heeft onder andere een nieuwe ‘windpeluw’ gekregen. Dat is een grote balk, waar de as van de molen op rust. Die was heel slecht en moest vervangen worden. En de molen is geschilderd, hij staat weer prachtig in de verf!”.

Op 11 september, Open Monumentendag, vertellen Paul en ik van alles over de molen en laten de bezoekers in kleine groepjes het bovenhuis zien. Het is maar heel klein, je kan je amper voorstellen dat er een gezin met drie kinderen heeft gewoond!”

Wat is jouw link met Alphen? Meld je aan voor de hashtag estafette via info@alphenmarketing.nl en wie weet sta jij binnenkort op Alphenlinkt.nl en in de krant!

Deel deze pagina