Iedereen een eerlijke kans op een baan!

Iedereen een eerlijke kans op een baan!

Inge de Graaf is ‘recruiter’ bij Zeeman in Alphen aan den Rijn. Ze houdt zich bezig met werving en selectie van personeel. In de vorige editie van ‘De week van het werk’ in 2019, won Zeeman de Hartstikke Sociaal Bokaal. Deze bokaal wordt door Rijnvicus uitgereikt aan ondernemers met een sociaal hart. Vorig jaar kon deze week helaas niet doorgaan. Dit jaar vindt deze ‘werkweek’ plaats van 1 tot en met 6 november. Wat betekende het winnen van de Hartstikke Sociaal Bokaal voor jullie?

 

Samenwerking met Rijnvicus

“Een erkenning van ons werk! We zijn kennelijk op de goede weg. Sowieso zijn we zuinig op mens, milieu en maatschappij. Daar hoort ook maatschappelijk ondernemen bij. Daar geven we steeds meer aandacht aan, zowel in binnen- als buitenland. Wij vinden dat iedereen een eerlijke kans moet krijgen op een baan. Ook mensen met een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Eind 2018 zijn we een samenwerking gestart met Rijnvicus. De eerste groep mensen konden we nog vóór de kerstvakantie vertellen dat ze bij ons in het distributiecentrum konden blijven werken. Het was erg leuk dat deze samenwerking het jaar erop bekroond werd met die bokaal. Je ziet dat er nog meer aandacht in de organisatie voor gekomen is. Dat betekent meer draagvlak om het verder uit te bouwen.”

 

Taalbarrière

“Binnen diverse gemeentes krijgen deze mensen al een plek in onze winkels. Soms vormt de taal een barrière, want het zijn vaak statushouders die bij ons binnenkomen. Niet alleen natuurlijk, er bestaan allerlei redenen en achtergronden waarom mensen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. We denken na over oplossingen als het om de taal gaat, zoals een cursus Nederlands. Maar dat is op dit moment nog in ontwikkeling.”

 

Open Hiring

“Tijdens de week van het werk staan we zaterdag 6 november op het ‘banenfestival’. Voornamelijk om ‘open hiring’ te promoten voor ons distributiecentrum. Dat is een nieuw concept, overgewaaid uit Amerika. Stel, er staan vijf vacatures open. Als je tot de eerste vijf sollicitanten behoort, krijg je gegarandeerd een uitnodiging voor een gesprek. Jij mag ons alles vragen en wij vragen niets. Als je aan het eind van het gesprek aangeeft dat je echt bij ons wilt komen werken, dan heb je de baan. In de proeftijd leren we elkaar kennen. Dat werkt enorm drempelverlagend. De kandidaat moet voor zichzelf wel bedenken of hij of zij aan de gevraagde eisen voldoet. Passen de gevraagde werktijden? Kan je fysiek werk aan? Spreek je Nederlands of Engels? Kortom, als je aan de voorwaarden voldoet, dan kan je starten!”

 

Alphen werkt door

De wereld is veranderd en nu gaan we weer door. Dat is het thema van deze week van het werk. Geldt dat ook voor Zeeman? “Vanaf het moment dat de winkels weer opengingen, ging de verkoop enorm hard. We dachten eerst nog dat het een tijdelijke piek zou zijn, maar het blijkt een nieuwe omzetstroom van mensen die ons herontdekken. We werken dus flink door, om maar in het thema te blijven.”

 

De rust van een dorp

Inge is geboren en getogen in Alphen aan den Rijn. “Met m’n ouders heb ik ook nog een aantal jaar in Boskoop gewoond. Vanaf m’n middelbareschooltijd totdat ik negen jaar geleden ging samenwonen. Toen ben ik weer teruggegaan naar Alphen. Een heerlijke stad, er is genoeg te doen. Maar het heeft wel de rust van een dorp. Dat vind ik een mooie balans. Je kan er alles vinden, veel voorzieningen, gezelligheid en veel groen om heen.”

Deel deze pagina