Joost Zwanenburg heeft grote ambitie om van Alphen een kunststad te maken

Joost Zwanenburg heeft grote ambitie om van Alphen een kunststad te maken

Joost Zwanenburg heeft grote ambitie om van Alphen een kunststad te maken

VOOR MODERNE KUNST EN STREET ART MOET JE IN ALPHEN ZIJN

Joost Zwanenburg, nationaal en internationaal bekend als graffiti- en street art kunstenaar, is geboren in Bodegraven maar opgegroeid in Alphen aan den Rijn. Zijn zusjes, broer, vader en moeder wonen nog steeds in Alphen, terwijl Joost inmiddels samenwoont in Amsterdam. Vanuit zijn werkplaats op De Werf in Alphen werkt hij aan projecten door heel Nederland. “Van graffiti en street art word ik gelukkig.”

Joost is op zijn vijftiende begonnen met het maken van muurschilderingen. “Mijn allereerste opdracht was bij een vriend thuis: een schildering van Bomfunk MC. Op dat moment waren we er heel blij mee maar als ik het nu zie, denk ik: oef, lelijk zeg”, lacht Joost. Inmiddels heeft de 33-jarige van zijn hobby zijn werk gemaakt en is hij een veel gevraagd kunstenaar. “Ik heb het geluk dat ik mezelf nauwelijks hoef te promoten. Ik word juist vaak benaderd door mensen die een muurschildering van mijn hand hebben gezien en dan een opdracht voor mij hebben.” Joost reist het land door om zijn muurschilderingen te plaatsen, zoals voor twee recente opdrachten in Amsterdam en op Terschelling.

Muurschilderingen
In en om Alphen kun je het werk van Joost op meerdere plekken zien en herkennen: onlangs op het decor van het Wet ’n Wild Beachfestival, op diverse flatgebouwen en scholen, zoals naast het Ashramcollege. Naast het creëren van muurschilderingen groeide bij Joost de wens om meer mensen te laten genieten van kunst. “Met graffiti spreek je doelgroepen aan die anders niet in kunst geïnteresseerd zouden zijn. Hieruit volgde het idee om meer moderne kunst toe te voegen aan Alphen. Niet alleen muurschilderingen van mezelf, maar juist ook van andere kunstenaars.”

En de behoefte aan kunst in Alphen is groot, heeft Joost gemerkt. “Het is heel bijzonder om te zien en horen hoe mensen op kunst reageren. Een goed voorbeeld hiervan is de zijkant van het oude V&D-pand. Toen ik daar bezig was met street art kwamen mensen al naar me toe om te zeggen: ‘Hier word ik nou echt blij van!’ Het zijn juist mensen die er nooit bij stil hebben gestaan dat ze op zoek waren naar kunst om naar te kijken. Dat merk ik eigenlijk met al die kunstwerken die gemaakt werden, het stond er in een keer en iedereen had er een gevoel bij. Mensen voelen zich hierdoor ook sneller betrokken bij de kunst.”

Kunstroute
Het bestuur van StaART benaderden Joost om mee te denken over het vernieuwen van de Alphense kunstroute. “Dat kwam natuurlijk goed uit, want ik liep al een poosje met het idee om te zorgen dat Alphen the place to be voor moderne kunst en street art wordt.” Samen gingen ze aan de slag om het eerste kunstweekend op te zetten. Al ruim vóór het kunstweekend stroomden de positieve reacties binnen: ‘Dit heeft Alphen écht nodig!’. 

In november 2017 was de eerste editie, waaraan ruim 100 kunstenaars meededen en tussen de 4.000 en 6.000 bezoekers op afkwamen. “Deze is in de smaak gevallen bij het Alphense publiek en we gaan het vanaf nu veel groter aanpakken, zodat we een regiopositie behalen.”   

Ambitie voor kunststad Alphen
Joost heeft genoeg ideeën voor de volgende editie. “Een toffe openingsact zou ik heel graag willen, zoals videomapping. Kunstenaars projecteren dan bewegende beelden op een gebouw, waardoor het bijvoorbeeld lijkt te bewegen of van vorm verandert. Op het Rijnplein of Thorbeckeplein willen we daar het evenement feestelijk openen, dat zou voor mij echt een ideaalbeeld zijn.” De wens is er om de route duidelijker te markeren met losstaande muren en deze interactiever te maken door kunstenaars tijdens het weekend aan het werk te laten. “We willen opnieuw kinderen er bij betrekken door foto’s te laten maken van hun favoriete kunstwerken en mee te doen aan een fotowedstrijd. Daarnaast kunnen ook social influencers en andere kunstenaars de kunstroute verspreiden via social media, waardoor meer mensen Alphen bezoeken.”

Samen met StaART streeft Joost naar een jaarlijks terugkerend evenement, waaruit permanente kunstwerken vloeien. Het idee is om binnen vijf jaar op ieder moment een volwaardige kunstroute met permanente werken te kunnen volgen. De volgende kunstroute in Alphen aan den Rijn wordt in mei 2019 georganiseerd.

Je leest elke maand een nieuw verhaal van iemand die een link heeft met Alphen aan den Rijn als het gaat om wonen, werken, ondernemen, recreëren, kortom leven in de gemeente Alphen aan den Rijn. We brengen deze verhalen in beeld door inwoners zelf een antwoord te laten geven op de vraag “Hoe link jij met Alphen?”. Het vorige interview was met Eric van den Bosch, Molenaar bij de Molenviergang in Aarlanderveen. Over zijn link met Alphen lees je hier meer.

Foto: Josh Walet

Deel deze pagina