Lyanne doet het licht aan

Lyanne doet het licht aan

Lyanne de Laat organiseerde in 2007 in Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop, de eerste ‘verlichte boerderijenroute’. "Het heeft een tijdje stilgelegen, maar toen kwam de vraag of we die routes opnieuw konden organiseren, maar dan wel anders. Zo werd de boerderijenroute een proeverijenroute met aandacht voor streekproducten, die je ter plekke kon proeven. Bezoekers mochten op het erf en in de stal rondkijken. En op een tuindersbedrijf kon je een kijkje in de kassen nemen.”

 

“Nieuwkoop 750 jaar was voor de Hollandse Venen aanleiding om ook dit jaar zo’n proeverijenroute te organiseren. Maar als je naar Nieuwkoop rijdt, dan kom je negen van de tien keer ook langs de Molenviergang in Aarlanderveen. Zo ontstond het idee om ook de gemeente Alphen aan den Rijn erbij te betrekken. In ons routeboekje staan de adressen van alle deelnemers, met veel leuke wetenswaardigheden. Op verlichteproeverijen.nl staat een routekaart plus een aantal pagina’s uit het boekje. Het boekje zelf is te koop bij de deelnemers, de VVV en boekhandel Haasbeek-Keizershof in Alphen aan den Rijn. Je kan tot en met zaterdag nog steeds leuk op stap, maar vanwege corona zijn openingstijden en activiteiten wel wat beperkt.”

 

Ontbijten met de molenaar

“Molenaar Slingerland, van de Putmolen in Aarlanderveen, vertelt dat de zes molens in Aarlanderveen nog de enige molens in dit gebied zijn. Ze staan vanaf het eind van de middag allemaal in het licht: de vier molens van de Molenviergang, de Dikke Molen aan de Korststeekterweg en de Morgenster aan het Noordeinde. Zaterdag 27 november organiseren we een vroege ochtendwandeling met ontbijt. Om 7.30 uur verzamelen we bij de Putmolen. We lopen een rondje met de molenaar, ontbijten in het Oude Rechthuis en daarna bezoeken we de molen en het boerenbedrijf van Johan en Rita Slingerland. De kosten bedragen € 20,- p.p. Stuur wel even een mailtje om te reserveren naar info@verlichteproeverijen.nl.”

 

Pannenkoeken bij Suikerhoeve

“In Nieuwkoop kan je bijvoorbeeld een wandeling maken over het Jos Gemmekepad, door het natuurgebied Ruygeborg. In de namiddag kan je het polder- en het schaatsen- en mutsenmuseum bezoeken en afsluiten met een smakelijke pannenkoek bij De Suikerhoeve. Daarna kan je het vast niet laten de lichtroute te rijden.”

 

Soep uit heksenketel

“Bij TaarTenTuin kan je komende donderdag, vrijdag en zaterdag tot acht uur ‘s avonds terecht. Op donderdag gaat de pizzaoven aan, op vrijdag is er maaltijdsoep uit de heksenketel en op zaterdag smul je van boerenfriet. Een mooi begin om daarna de fraai verlichte boerderijen te bekijken. Onderweg kom je vast nog langs de Witte Gravin aan de Kortsteekterweg. Daar staan een kaasautomaat en een melktap op het erf, waar je een stukje kaas en superverse boerenmelk kan kopen. Vergeet vooral niet een lege fles mee te nemen.”

 

Hoe oud is het kalf?

“De foto is gemaakt bij de familie Stapper, iets verderop aan de Kortsteekterweg. Van links naar rechts zie je Daniëlle, Evelien en Marja Stapper en mijzelf. Plus hond Jackie. Om de geboorte van een Lakenvelder kalfje te vieren, schreven de ‘Stappers’ een prijsvraag uit. Grote vraag: wat was de geboortedatum. Marja vertelde dat het kalf flink was gegroeid. Veel mensen schatten het kalf dan ook wat ouder in en gokten op een datum in maart of april. Echter, het kalf werd op 24 mei geboren. Joyce Kortmann zat daar het dichtstbij. Binnenkort ontvangt zij een zuivelpakket.”

Deel deze pagina