Marc van der Aa opent een schatkamer aan geschiedenis

Marc van der Aa opent een schatkamer aan geschiedenis

Marc van der Aa opent een schatkamer aan geschiedenis

Volgens Google is Marc van der Aa kunstenaar. “Maar dat is wat anderen zeggen hoor, ik ben gespecialiseerd in middeleeuwse ambachten. Ik heb opleidingen tot edelsmid en restaurateur gevolgd. Zo heb ik de afgelopen twee jaar het interieur van de Bonifaciuskerk in Alphen gerestaureerd. Alle beelden en schilderingen. Ik heb er nu twee jaar aan gewerkt en ben nóg niet helemaal klaar. Daarnaast maak ik graag historische maquettes.”

 

Romeins fort in brons

Marc werkt aan een maquette van het Romeinse fort dat ooit op de plek van het Rijnplein gestaan heeft. “Ik ben daar nu zo’n anderhalf jaar mee bezig. De stadsgids van Alphen, Ton Dalman, was al jaren op zoek naar iemand die zo’n maquette maken kon. In brons. En dat bleek nog niet zo eenvoudig. Ze hadden iemand in de Achterhoek gevonden, maar die was niet beschikbaar. Toen bleek vlak om de hoek iemand te zitten, die dat ook kon. Ik dus. Daar kwam nog bij dat ik ooit in een bronsgieterij gewerkt heb. Dan weet je in ieder geval wel waar je het over hebt. Om te beginnen heb ik allerlei plattegronden bestudeerd, die aan de hand van opgravingen rond 2003 gemaakt zijn. Op basis daarvan maakte ik een gipsmodel van het fort, waarna ik via een aantal tussenstappen het model kon afgieten in brons.”

 

Op de plek van Castellum

De maquette van ongeveer twee bij één meter komt op een sarcofaag van ongeveer zeventig centimeter hoog te staan. “Het wordt een vrij fors ding, dat straks op het Rijnplein voor de vestiging van H&M staat. Er liggen daar al Romeinse munten in de straat. De maquette krijgt een plek midden in de cirkel van stenen bankjes, die daar al staat. Een prachtige plek, bovendien boven op de plek waar ooit Castellum stond. Het kan niet beter. Als alles volgens plan verloopt, is het komend voorjaar klaar.”

 

Werk je ook nog aan andere projecten?

“Jazeker, aan iets heel bijzonders. Dat weet bijna niemand, maar in de gemeente Alphen aan den Rijn stonden vroeger in totaal zes kastelen. Zelf woon ik in Koudekerk aan den Rijn. Alleen aan de Lagerwaard stonden al vier kastelen op een rij: Groot-Poelgeest, Klein-Poelgeest, Huis Tol en Huis Foreest. Foreest ligt nog onder de grond, maar van de andere drie ben ik een maquette aan het maken. Die van Groot-Poelgeest is al bijna klaar. Mijn idee is dat je de maquettes straks via virtual reality in een app kan bekijken. En uiteraard krijgen de maquettes zelf ook een eigen plek. Dit doe ik als hobby, omdat ik tussen die voormalige kastelen woon. Het wordt écht spectaculair hoor!”

 

Een schatkamer aan geschiedenis

“Toen ik hier een paar jaar geleden kwam wonen, kwam ik in eerste instantie terecht in het centrum, bij De Jozef. Daar bleek ooit een buitenplaats, het Hof van Alfen, gelegen te hebben. Toen ik daar m’n atelier kreeg, ben ik dat gaan nabouwen. Daarmee opende ik een schatkamer aan geschiedenis. Zo ontdekte ik ook het verhaal van Margaretha van Kalslagen, een Alphense heldin uit de 16e eeuw. Van haar heb ik een buste gemaakt, die in de tuin van De Jozef komt te staan. Sindsdien is m’n werk over de geschiedenis van Alphen aan den Rijn niet meer gestopt…”

Deel deze pagina