Sophie is niet meer te stoppen!

Sophie is niet meer te stoppen!

De Alphense Sophie Kraaijeveld begon met schaatsen toen ze vijf of zes jaar was. “Eerst vond ik het niet zo heel erg leuk. Ik wilde stoppen, maar ik moest doorzetten van m’n ouders. Na een tijdje ging het beter, toen vond ik het wél leuk. En nu wil ik écht niet meer stoppen.” Sophie is net terug uit China. Ze is samen met acht jonge schaatsers van het KNSB Talententeam een week naar Beijing geweest om de nieuwe olympische schaatsbaan uit te proberen. Waarom gingen juist jullie daarheen en niet de toprijders?

 

“Die willen natuurlijk goed voorbereid op de Olympische winterspelen verschijnen. Zo’n testevent in Beijng is dan niet de ideale voorbereiding. Maar voor ons was het juist een kans om internationale ervaring op te doen. China gebruikte het testevent om te zien of de schaatsbaan helemaal in orde is. Het was prima ijs, maar niet zo goed als in Heerenveen. Ze vroegen ons steeds wat we ervan vonden, dus ik denk dat ze daar nog wel aan werken.”

 

Als vips ontvangen

“Het was heel vet om daar te zijn. En bizar om allemaal mee te maken. Om te voorkomen dat wij corona kregen, was het vliegtuig helemaal voor ons. Verder zat er niemand in. Toen we aankwamen werden we in een bus, met politiebegeleiding, naar het hotel gereden. In China hielden we het dagritme van Nederland aan. We zaten er maar een week, als je je dan eerst moet aanpassen aan het tijdsverschil, is dat niet ideaal. Het was wel vreemd omdat het in China zes uur later is. In wat voor ons middag was, was het al pikdonker. Maar op deze manier werden we tenminste niet moe.”

 

Op de 3000 meter won je een gouden plak. Kan je wat over die race vertellen?

“Het was zwaar ijs. Ik dacht rond m’n pr te kunnen rijden, maar dat was totaal niet het geval. Eerst reed die Chinese best wel hard van me weg. Ik dacht toen eerst ‘dit wordt niks meer’. Maar op het eind reed ik toch nog naar haar toe en had ik best wel een goede tijd. Ik werd toch nog eerste. Het was wel heel bijzonder om op dat podium te staan. Ook omdat je zo’n dikke medaille kreeg. En je zag jezelf op al die beeldschermen in het stadion. Daarna werden we met z’n drieën voor de Chinese tv geïnterviewd”. Sophie reed met twee teamgenoten als enige ploeg ook de ploegenachtervolging. En won een tweede gouden plak. “We dachten eerst dat de zuidkoreanen ook van start zouden gaan, maar dat was niet zo. Wel jammer, maar op het podium moesten we er wel om lachen.”

 

Vind je het leuk, wedstrijden rijden?

“Van tevoren vind ik het leuk, maar als het dan zover is, dan denk ik wel ‘waarom doe ik dit’? Als ik eenmaal aan het rijden ben, vind ik het leuk, ben ik niet meer gespannen. De drie kilometer is wel m’n favoriete afstand, en de 1500 vind ik ook wel erg leuk. De langere afstanden liggen mij goed. Lekker vlak rijden. Sprinten is niet mijn sterkste kant, daarom vind ik een 500 of 1000 meter lastig.” Sophie is net terug van de Holland Cup in Deventer. Daar heeft ze zich geplaatst voor de 3000 meter op het NK voor senioren, eind oktober. “Ik had niet verwacht dat ik mij als A1 junior al meteen kon plaatsen. Heel vet dat dat gelukt is. Je ziet me straks op tv!”

Deel deze pagina