Virtueel de toren van de Adventskerk beklimmen!

Virtueel de toren van de Adventskerk beklimmen!

Virtueel de toren van de Adventskerk beklimmen!

Het kan bijna niemand ontgaan zijn: de Adventskerk in het Alphense centrum bestaat honderd jaar. Dat wordt dit jaar gevierd met een reeks aan evenementen. Een aantal maanden terug trotseerde ‘Keys of Light’ drie avonden lang kou en coronamaatregelen. “Om de tien minuten zat er weer een persoon achter de witte vleugel. Dat was geweldig!”, vertelt Maaike Lilipaly. “En een paar weken later hadden we een volle kerk met Trijntje Oosterhuis en de Jostiband. Dat was heel bijzonder. De leden van de band waren zo blij met Trijntje. Zij heeft een fantastische avond neergezet. Met veel positiviteit. En nu zien we een expositie en een virtuele torenklim tegemoet!”

“De expositie vertelt het verhaal van honderd jaar kerk. We zetten de deuren wijd open. Iedereen is welkom en de toegang is vrij. Uiteraard laten we de historie van de kerk zien, ook de brand die de kerk in 1916 in de as legde. In 1922 is de herbouwde kerk geopend. Je volgt een route door de kerk, langs verschillende ruimtes, die ingericht zijn met het gemeenteleven: het zilver van de avondmaaltafel, de toga’s van de dominees, mooie oude bijbels. En er zijn veel historische foto’s, blauwdrukken uit het gemeentearchief en verhalen van de kerk in aanbouw, na de brand. De expositie wordt ‘aangekleed’ met muziek en dans. Leerlingen van de Nieuwe Muziekschool Alphen, Cools Dance College en I’m in Motion treden op. Burgemeester Liesbeth Spies opent op zaterdag 14 mei om 11.00 uur de tentoonstelling, die ook op zaterdag 28 mei en 11 juni te bekijken is.”

“Op zaterdag 25 juni spelen we een ‘escaperoom spel’. Dus mocht je altijd al een keer opgesloten willen zijn in een kerk, meld je dan uiterlijk 24 juni aan via de website vriendenvandeadventskerk.info. Mensen kunnen zichzelf bevrijden uit de kerk door de juiste antwoorden op vragen te geven. En lukt het niet, dan zit je er zondag nog”, lacht Maaike.

“Tijdens de drie expositiedagen kan je ook een ‘virtuele torenklim’ maken. Als je langs de kerk loopt, vraag je je vast weleens af hoe het uitzicht vanaf de toren is. Hoe ziet het carillon eruit, wie speelt daar elk weekend op? Daar hebben we een leuk 360 graden filmpje, met veel weetjes en feitjes over gemaakt. Het is leuk om die op je telefoon of tablet te bekijken. Maar het is nóg leuker en echter, als je een VR-bril opzet en de film in 3D bekijkt. De Esport Game Arena in de Raadhuisstraat heeft VR-brillen beschikbaar gesteld en bemannen op de drie zaterdagen een tentje voor de kerk. Zij helpen mensen om de VR-experience op een ludieke manier te beleven. We zetten er wat bankjes en stoelen neer, want je kan best eens knikkende knieën krijgen als je van bovenaf de toren naar beneden kijkt!”

“We vinden het grappig dat je zo’n oud gebouw op zo’n moderne manier kan bekijken. Het is een gimmick én een beetje Alphenpromotie. Want eenmaal boven, zie je Archeon, Avifauna en andere bekende plekken aan je voeten liggen. We hopen dat we op deze manier honderden mensen de toren ‘op’ krijgen!”

Deel deze pagina