Wandelen is magisch, dat wens ik iedereen!

Wandelen is magisch, dat wens ik iedereen!

“Zo’n tien jaar terug begon ik met sportief wandelen. Ik heb een man, twee kinderen, een hond en had toen ook nog een fulltimebaan als salesmanager. Tijd voor mezelf had ik nauwelijks. Daarom ben ik gaan wandelen. En ongemerkt deed ik dat steeds vaker. Ik vond het heerlijk om even los te zijn van alles. Bovendien merkte ik dat ik energieker en fitter werd. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Lekker je kop leegmaken. Uiteindelijk heb ik m’n baan opgegeven, m’n passie lag daar niet. Ik wist vrijwel meteen dat ik iets met wandelen wilde, vertelt Wen Kok. Dat is zo magisch, dat wens ik iedereen.”

Blue Zone Walking

“Ik heb bij de Koninklijke Wandelbond Nederland een opleiding tot sportief wandeltrainer, niveau 3, gedaan. Waanzinnig leuk, ik heb een mooie stage kunnen lopen. Zo is Blue Zone Walking ontstaan. Twee weken geleden zijn we gestart met gratis clinics langs de Zegerplas. En nu zitten we al op meer dan honderd aanmeldingen. Het is besmettelijk, dat wandelen!”

Sportief wandelen

“De eerste clinics die ik geef zijn gericht op kennismaken. We praten veel, maar wél lopend. Ik vertel de deelnemers wie ik ben, waar ik vandaan kom en waar ik met hen naartoe wil. En voor zover de mensen dat willen, vertellen ze hun eigen verhaal. Uiteraard heb ik het ook over de techniek van sportief wandelen. Als je een goede techniek hebt, dan hou je het langer vol en kan je versnellen. Sportief wandelen is niet slenteren of arm in arm lopen. Je loopt stevig door in een lekker tempo. We werken toe naar een snelheid van zo’n zes kilometer per uur, maar dat kan voor iedereen net wat anders liggen. Afhankelijk van conditie en eventueel overgewicht. Iedereen begint vanuit z’n eigen startpunt en werkt vandaaruit ergens naartoe.”

Stok achter de deur

“Wandelen is zo laagdrempelig, iedereen kan het. Alleen, doe het maar! Het zit in onze aard om liever op de bank te ploffen met een Netflixserie. Daarom heb ik persoonlijk contact met de deelnemers. Ik laat ze niet los. Ik vraag of ze gelopen hebben, hoeveel stappen er gezet zijn. We hebben een formulier gemaakt waarop ze iedere dag hun stappen kunnen invullen en doorgeven. En er staat één open vraag bij: ‘wil je nog iets kwijt aan Wen?’. De mailbox staat nu iedere dag vol met mensen die schrijven: ‘Super Wen, ik ben zo blij met je. Je bent m’n stok achter de deur. Ik had vandaag geen zin, maar door jou ben ik wel gaan lopen.’ Dat is toch geweldig!”

Rondje Woubrugge

“Je kan in en om Alphen aan den Rijn heerlijke wandelingen maken. Bijvoorbeeld een ‘rondje Woubrugge’. Dat vind ik een prachtige route langs water en weilanden. Van de ’s Molenaarsbrug naar de Woubrugse brug en langs de andere zijde van de Heimanswetering weer terug. Dat rondje is bijna zeven kilometer. En als je écht wilt doorpakken, dan loop je door naar de Wijde Aa in Hoogmade.”

De club van de blauwe veter

“Ik loop altijd met een blauwe veter in m’n rechterschoen. Daar heb ik zelf niets over gezegd, maar iemand van de deelnemers vroeg zich af waarom ik met die blauwe veter loop. “Ach, dat staat voor Blue Zone Walking”, zei ik. Hij wilde ook zo’n veter. En nu willen steeds meer deelnemers er ook eentje. Als ze dat laten weten lopen we meteen naar een brievenbus en doen een envelop met veter op de post. Zo kan je ons onderweg mooi herkennen!”

Deel deze pagina