“Wij zingen wat je nú op de radio hoort!”

“Wij zingen wat je nú op de radio hoort!”

Popkoor Vocalize bestaat 5 jaar in Alphen aan den Rijn. “Het bijzondere van dit koor is dat we echt de nieuwste muziek van nu zingen”, vertelt Pauline Scholten, dirigent en oprichter van het koor. “Er zijn natuurlijk veel popkoren, maar die zingen vaak een wat ouder repertoire. Wij zingen wat je nú op de radio hoort.”

 

“Ik arrangeer de nummers zelf. We gebruiken geen notenschrift, maar ik zing de nieuwe nummers voor de meiden van het koor in. Je kan het vergelijken met een nieuw liedje op de radio. Als je het een paar keer hebt gehoord, zing je het vanzelf mee. Het leuke is dat ze het op deze manier lekker vrij kunnen zingen en niet meer op een blaadje hoeven te staren. Tijdens de repetitie staan ze allemaal te dansen en te lachen. Ze genieten zichtbaar van het samen zingen. En als ik dat dan in een optreden terugzie, is het optreden voor mij geslaagd.”

 

Zingen in een loods

“De afgelopen anderhalf jaar was een gekke tijd. Tijdens de eerste lockdown hebben we drie maanden niet kunnen oefenen. Toen het eindelijk weer mocht, hebben we met het koor een andere ruimte gezocht. Want door de anderhalve meter maatregel pasten we niet meer in onze oefenruimte. Met veertig mensen heb je enorm veel ruimte nodig. We zijn in een loods gaan oefenen. Niet zo’n gezellige ruimte, maar we waren blij dat we wat hadden.”

 

Zangles via Zoom

“De tweede lockdown hebben we acht maanden lang niet gezongen. Ik heb wel elke week via Zoom online zangles gegeven. We werkten aan zangtechniek of we pakten een liedje van het koorrepertoire. Dan zongen ze thuis met mij mee. Ze zagen elkaar wel, maar konden elkaar niet horen. Want via Zoom lopen internetverbindingen niet synchroon. Zo kan je écht niet samen zingen. Nu die anderhalve meter niet meer hoeft, zijn we weer terug op onze oude locatie. Repeteren we weer gezellig wat dichter bij elkaar.”

 

Jubileum in Parkvilla

“Op zondag 10 oktober geven we een jubileumconcert in de theaterzaal van Parkvilla. Via de website van Parkvilla kan je nog kaarten bestellen. We zingen een paar oude liedjes, van vijf jaar geleden. Maar voornamelijk ons nieuwste repertoire, wat we nog helemaal niet voor publiek hebben kunnen laten horen. Het zou ontzettend leuk zijn als er veel mensen komen kijken en luisteren.”

 

Wat doe je naast Vocalize nog meer?

“Ik geef zanglessen in mijn zangstudio aan huis. En ik geef muziekles op twee basisscholen, over alles wat met muziek te maken heeft. Door die hele coronasituatie kwam mijn werk vrijwel stil te liggen. Ik kon geen zangles meer geven of goed met mijn koren repeteren. Iemand tipte mij dat basisscholen vaak vakspecialisten inhuren. Wat begon als een losse invalbeurt, is na de zomervakantie omgezet in een vaste aanstelling.”

 

Dichtbij Zaans Rietveld

Pauline woont aan de rand van Kerk en Zanen. “Als ik de N11 onderdoor ga, dan kom je in een heel mooi stuk groen, het Zaanse Rietveld. Dat is wel een van mijn favoriete plekjes om een mooie wandeling te maken. Het is mooi dat dat zo dichtbij zit.

 

Tenslotte, heeft het koor behoefte aan nieuwe leden?

“Nou, het koor in Alphen heeft zelfs een wachtlijst, maar ik heb twee jaar terug ook een Vocalize in Leiden opgericht. Met dezelfde opzet en ideeën. Daar is nog wel plek voor nieuwe leden.”

 

Wat is jouw link met Alphen? Meld je aan voor de hashtag estafette via info@alphenmarketing.nl en wie weet sta jij binnenkort op Alphenlinkt.nl en in de krant!

Deel deze pagina