Zingen voor de lol én zingen voor publiek

Zingen voor de lol én zingen voor publiek

Zingen voor de lol én zingen voor publiek

“Het Alphense korenfestival is ontstaan in 2013, bij het 125-jarig bestaan van de Maranathakerk, het kleine kerkje bij de Swaenswijkbrug”, vertelt Frans Lems, die vanaf het begin af aan betrokken is bij het festival. “We wilden bij die gelegenheid iets geven aan de inwoners van Alphen en hebben toen het korenfestival georganiseerd. Dat bleek zo’n succes, dat het nu a.s. zaterdag 7 mei voor de achtste maal plaatsvindt. De opening is om 11.00 uur op het Rijnplein.”

Een hele klus

“Er komt best veel kijken bij het organiseren van zo’n dag. Zo’n vijftig koren hebben zich opgegeven. Dat betekent dat er straks bijna 1600 mensen komen zingen. Die geven met z’n allen honderd optredens. Daar moeten we overal podia voor zien te vinden. Binnen en buiten. Bij de nieuwe bibliotheek, de kerken én in de straten van Alphen. Sommige koren hebben speciale wensen. De een wil een piano, de ander zet een complete band neer. Daar moet je allemaal in voorzien. En dat is nog een hele klus.”

Met pontjes heen en weer

“We hadden niet verwacht dat we direct na corona zoveel aanmeldingen zouden hebben. We hebben daarom twee nieuwe podia: eentje in de Oudshoornse Kerk, een waanzinnig mooi kerkje. De ander in Avifauna, in het Cubaanse brakwatermoeras, een bijzondere plek met van nature al veel publiek. Deze plekken liggen wat verder weg van het centrum. We hebben daarom drie pontjes gehuurd, die de hele dag tussen het centrum en de podia heen en weer varen. De pontjes zijn gratis voor de koren én publiek. We denken dat dat een erg leuke toevoeging is.”

Zoeken naar diversiteit

“Toen we tien jaar geleden begonnen, was het allemaal wel wat traditioneler. We moeten er nu een beetje voor waken dat er niet al te veel pop- en musicalkoren optreden. Natuurlijk niets mis mee, maar we zoeken wel diversiteit. Gelukkig kan je ook naar twee twee shanty-koren, een nederlandstalig koor en een afrikaans koor luisteren. Een koor dat je niet mag missen? Het Re-flexkoor uit Hendrik-Ido-Ambacht met 65 zangers en zangeressen. Dat is écht een heel goed koor. Ze hebben ook in De Kuip opgetreden. Tijdens het Korenfestival kan je ze horen in de bibliotheek en op het Rijnplein. We zijn blij dat we ook dit koor hebben.”

Podiummanagers met een missie

“Het valt niet altijd mee om voldoende vrijwilligers te vinden. Bij elk podium hebben we een podiummanager nodig, bijvoorbeeld. Zij vangen de mensen van de koren op en zorgen ervoor dat alle faciliteiten, van piano tot en met geluidsband, geregeld zijn. Bovendien houden ze het schema in de gaten, zodat alles zo soepel mogelijk verloopt. Een aantal van hen zet zich ook in voor een project in Oeganda. Zij gaan samen met andere jongeren mee helpen bouwen aan een kleuterschool in Cinya, waar straks 150 kinderen naar school gaan. Die vrijwilligers helpen ons op het Korenfestival en in ruil sponsoren we hun project.”

Zingen voor de lol én zingen voor publiek

Ook de slotmanifestatie op het Rijnplein, om 16.15 uur, mag je niet missen. Drie grotere, Alphense koren zingen elk twee nummers. Dat zijn écht wel drie topkoren. We verwachten dat daar straks weer honderden mensen kijken, luisteren en meezingen! Weet je, koren oefenen vaak in een kerk of buurthuis en de optredens zijn vaak binnen. Nu krijgen ze de gelegenheid om zich aan een groter publiek te laten zien. De koren mogen naar buiten, de luiken kunnen open!”

Deel deze pagina