43 km
10 locaties
4:00 uur

Ontdek het unieke Boskoopse kwekersgebied

Tuinen en kwekers

Ontdek met deze fietsroute, die dwars door het Groene Hart loopt, wat voor schitterende polders wij hebben in Nederland. Het is een mooie fietstocht om ‘het schone van Boskoop’ te ontdekken. De route start bij het station van Boskoop en voert naar de tuinen van Boskoop-Oost en Reeuwijk.

Als je daarna nog wat energie over hebt, is het zeker de moeite om door te fietsen naar de kwekerijen van Hazerswoude en Vaardorp Rietveld. Het bijzondere ’slagenlandschap’ van Boskoop wordt gekenmerkt door smalle banen grond (de slagen) met sloten daartussen en karakteristieke bruggen. Onderweg leer je de tuinen (zo noemen Boskopers een kwekerij) én het werk van de boomkwekers kennen. Je krijgt een goed beeld van een bijzondere variant van het Hollands Veenweidegebied: het unieke Boskoopse kwekersgebied!

↓ Download GPX 
↓ Download PDF

Beschrijving van de route en verklaring van de tekens en aanduidingen:

LA = linksaf  RA = rechtsaf  RD = rechtdoor  NR = fietsrouteknooppunt, gevolgd door een nummer.

Deel deze pagina

#ROUTE
1 START bij station Boskoop

1 START bij station Boskoop

Start bij Station Boskoop, Parklaan Boskoop. 

Fiets na het verlaten van het station RA in zuidelijke ri NR98.

Schuin tegenover station Grand Café Roos en het Rosarium.

2 Rosarium

2 Rosarium

Rozentuin met ongeveer 160 rozenrassen.

 

Grand Café Roos in het monumentale Floragebouw. Een leuk restaurant met een geweldig terras! Met uitzicht op het Rosarium. Informatie: www.floraboskoop.nl

Bij NR98 LA naar NR05, Zijde.

Fiets voor een bezoek aan Natuurtuin de Veenmol en Heempad Verlaan bij NR 98 RA, direct over het spoor LA, (Zwarte Pad), 2e pad rechts.

Natuurvereniging IVN en het Wellantcollege Boskoop laten hier de volle glorie van de inheemse planten van Boskoop zien.  Op de laatste zaterdag van de maand organiseert IVN begeleide wandelingen door dit gebied. Informatie: www.ivn.nl/alphenaandenrijn.

 

Bij NR05 ga RD naar NR97 de Hefbrug over.

Grote kans dat je hier toch al moet wachten, maar sta sowieso even stil bij de Boskoopse hefbrug. Inwoners van Boskoop staan gemiddeld één jaar van hun leven voor dit iconisch stuk staal te wachten. De Boskoopse hefbrug is één van de drie bruggen over De Gouwe. De andere twee, die je vanaf dit punt goed kan zien, liggen in Alphen en Waddinxveen. De grote broer van deze brug is De Hef in Rotterdam, waar ontwerper Pieter Joosting voor tekende.

Direct na de hefbrug LA naar NR31.

Deze weg loopt over het voormalige jaagpad naar Alphen a/d Rijn langs het vroegere veenriviertje de Gouwe. De Gouwe stroomt in de richting van de IJssel bij Gouda. Vanaf Boskoop loopt de Gouwe als gegraven kanaal richting Alphen a/d Rijn.

Volg de weg tot na het bruggetje over de sluisingang en ga meteen RA naar NR75; het Rijneveld op.

De Rijneveldsluis is gebouwd in 1959. De sluis maakt het mogelijk per boot de polder in te varen. Het hoogteverschil dat door de sluis wordt opgevangen is ongeveer 2 meter. De Gouwe ligt op -0.60 NAP en het water in de polder op -2.60 NAP. De sluis werd door de kwekers aan het Rijneveld gebruikt om hun planten per schouw en bok via de Gouwe naar het station en vervolgens naar de afnemers te vervoeren.

Fiets langs de Gouwe even RD.

Bij restaurant Skoop, met een bijzonder terras direct aan de Gouwe, kan je een koel drankje, lunch of originele tapas bestellen. Informatie: www.skoopboskoop.nl

 

3 Tuinpad Rijneveld

3 Tuinpad Rijneveld

Het Rijneveld is de langste botanische straat van Europa.

4 Plantentuin Esveld en NPC-tuinen

4 Plantentuin Esveld en NPC-tuinen

Een traditionele kwekerij en de Nationale Planten Collecties (NPC)

Rijneveld vervolgen naar NR75. Bij NR75 het Rijneveld blijven volgen naar NR29.

5 Proeftuin van Holland en Sortimentstuin Harry van de Laar

5 Proeftuin van Holland en Sortimentstuin Harry van de Laar

Voormalig boomkwekerij proefstation met showcollecties van Boskoopse kwekers

Bij NR29 RD naar NR30, 1e weg LA naar Voshol ri NR30. Bij NR30 RE naar Dammekade ri NR17. Bij NR17 LA naar NR19 (Warmoeskade).

Hier heb je een prachtig zicht op de twee varianten van het Hollandse ‘slagenlandschap’. Als je terugkijkt naar Boskoop zie je het kwekerij-landschap. Kijk je naar het noorden dan heb je uitzicht op het oer-Hollandse veenweidelandschap. Beide vinden hun oorsprong in de ontginningen van rond de 12e eeuw, toen grote gebieden projectmatig ontgonnen en verkaveld werden. De oorsprong van deze ontginningen ligt aan de oevers van de Oude Rijn, die je aan de horizon ziet glinsteren.

Bij NR19 RE naar NR18 over de kronkelende Oude Bodegraafseweg.

De Oud Bodegraafseweg is een eeuwenoud lint tussen Gouda en Bodegraven. Het is nu een wat hoger gelegen weggetje, maar oorspronkelijk was het een veenriviertje, net als De Gouwe ooit. Door het dalen van het veen is het, door de eeuwen met zand en klei gevulde kreekje, hoger komen te liggen dan de omgeving. Een ideale plek voor de bouw van boerderijen zoals je hier ziet.

Aan het eind van de weg LA het fietspad op naar NR18.

Op de rotonde RA naar NR18. De weg gaat onder de A12 door. Bij NR18 RA naar NR20, ri de Reeuwijkse plassen. Bij NR20 RD ri NR49. In dit gebied verbinden diverse bruggetjes de fietspaden. Over bruggetje LA naar 49.

6 Reeuwijkse plassen

6 Reeuwijkse plassen

Een eeuwenoud plassengebied met bijzondere natuur- en cultuurwaarden.

7 Streekmuseum Reeuwijk

7 Streekmuseum Reeuwijk

Museum over het ontstaan van de plassen en over oude ambachten.

TIP!

Aan de plas ligt restaurant en terras ‘t Reeuwijkse Hout, een fijne plek om onderweg even op adem te komen. Informatie: www.reeuwijksehout.nl. Voor een luxe vakantie, midden in de natuur van de Reeuwijkse plassen, hoef je niet ver weg. Landall Green Park biedt verschillende huisjes en bungalows, vaak gelegen aan het water.

Ga terug naar NR21 op rotonde RD naar NR95. Vlak voor rotonde oversteken, LA en gelijk RA naar NR95. Deze weg slingert door Tempel en komt uit op de Tempeldijk. Op Y-splitsing rechts aanhouden naar NR95.

Tempel is een oud buurtschap tussen Reeuwijk en Boskoop. Een bijzonder landschap met sloten, bruggetjes en landerijen. Tempel ligt tussen twee ontginningen met een oriëntatie op de Oude Rijn. Hier is de ‘gerende verkaveling’ (een stervormig kavelpatroon) mooi te zien. De schuin weglopende lijnen zijn het gevolg van de bocht in de Oude Rijn bij Bodegraven.

Je bent bijna weer terug in het gebied met boomkwekerijen, die hier op de grens van klei en veen liggen. Het is hier nog een mengvorm tussen weiland en kwekerij. De lager gelegen weilanden zijn de droogmakerijen: drooggemalen plassen waar het turf uit is gegraven voor brandstof. Hoger liggen de kwekerijen op het nog oorspronkelijke veen. In de verte ligt de Hefbrug van Boskoop, in het centrum van de boomteelt. Het open landschap van het veenweidegebied maakt nu plaats voor het meer gesloten landschap van de kwekerijen.

TIP!

Aan de Omloop vind je twee plekken die je niet snel zal vergeten. Bij PlukTea maak je een heel bijzondere high tea mee. Je maakt namelijk zelf je eigen thee met verse kruiden, fruit en bloemen uit de kruidentuin van PlukTea. Zittend op het ruime terras of in de zonnige kas geniet je van je zelfgemaakte thee en lekkere, huisgemaakte hapjes: vers, biologisch en puur. Wil je geen uitgebreide high tea? Dan kun je hier ook terecht voor een heerlijke lunch, een kop thee of koffie met taart of een ‘heksenborrel’.

Op de hoek Omloop-Zuidwijk kom je bij Yokoso, écht een ontdekking. Een bijzondere plek om even te stoppen. Want alles wat je alleen maar durfde te dromen over Japanse tuinen, vind je hier in het echt. Informatie: yokosojapanesegardens.nl.

8 Boomkwekerij museum

8 Boomkwekerij museum

Beleef hier 500 jaar aan geschiedenis over de boomkwekerijen van Boskoop.

Bij NR95 LA naar NR22. Bij NR22 RA en na 300 meter LA naar NR96 (Omloop).

Op Y-splitsing RA naar NR96.

Bij NR96 LA ri NR 97.

Na 200 meter LA (overslag)  het VVV kantoor

TIP!

Een bezoek aan Boskoop is niet compleet zonder vaartocht. Want tussen de kwekerijen door is het mooi varen. Van april tot en met oktober kun je iedere zaterdagmiddag om 13.30 uur een rondvaart boeken. De tocht duurt ongeveer een uur. Met een open boot vaar je langs diverse kwekerijen. “Op onze rondvaarten gaat een gids mee, vaak iemand die boomkweker is geweest en uitleg geeft over wat je ziet”, vertelt Jan Moerbeek. Hij is voorzitter van de Stichting rondvaarten en promotie Boskoop. “Zo werkt de ene boomkwekerij authentiek, en hangt de andere moderne methodes aan. Het verschil zit ‘m in de manier van kweken, in potten of volle grond, de grootte van de percelen, de soorten en de aantallen.

Het verhaal van de gids maakt de rondvaart interessant, anders weet je niet waar je naar kijkt.” Klik hier voor een eerste indruk. 

De VVV biedt vaartochten aan in combinatie met een bezoek aan bijvoorbeeld Pluktea, Camperplaats de Tuin van Vuyck, Plantentuin Esveld of Schouwenerf van Wijngaarden.

Informatie: www.vvvboskoop.nl

Bij NR97 RD de Hefbrug over.

TIP!

Aan een fietstocht door Boskoop, mag een ijsje van IJssalon Janssen aan de Koninginneweg niet ontbreken. Mariska uit Hazerswoude-Rijndijk heeft mooie herinneringen aan de ijssalon. “Ik kom hier al van kleins af aan; mijn opa en oma wonen om de hoek. Vroeger gingen we altijd een ijsje halen als het lekker weer was. Nu ga ik hier vaak met vrienden naartoe. Terwijl we aan het water genieten van een ijsje kunnen we gezellig bijkletsen. Zelf ben ik gek op de smaken groene appel en witte chocola, die moet je echt eens proberen!”

Na ruim twee kilometer zie je aan de linkerkant de 3 eerste molens van de Molenviergang.

Hier RA naar de Parklaan, na 200 meter zijn we weer bij het station.

Heb je nog fiets-energie over voor 12 kilometer extra? Dan loont het echt de moeite om nog even de kwekers en tuinen in Hazerswoude te bekijken.

Bij NR99 LA ri NR25. 

Je bent nu in Hazerswoude aangekomen. Na Boskoop heeft het de meeste kwekers in de Greenport Boskoop. Je fietst via de Loete naar de Voorweg, waar van oudsher kwekerijen liggen. Aan de zuidzijde van de Voorweg ligt een laag gelegen droogmakerij, ontstaan door veenwinning. 

Vervolg de Parklaan RD in noordelijke ri naar NR99. De Parklaan gaat na het Laag Boskoop over in het Paddegat.

Je rijdt langs de ijsbaan, waar in vroegere tijden menig Boskoopertje pootje-over heeft geleerd. Daarna zie je de haven aan de Otweg. Hier was tot eind 20ste eeuw het laadperron waar boomkwekerijproducten in treinen werden geladen voor transport door heel Europa. De kwekers voerden de planten over het water aan met ‘de bok’, via de Gouwe en de Otweg Wetering.

Bij NR25 RD ri NR26.

TIP!

Fiets bij NR26 RD, na 350 m naar Hazerswoude-Dorp

Aan de Dorpstraat ligt het Historisch Museum Hazerswoude. Dit museum brengt met foto’s en documenten de geschiedenis van dit dorp tot leven.  Informatie: www.museumhazerswoude.nl. Bij Eetcafé de Egelantier is het goed rusten. Bij mooi weer op het ruime terras.

Bij NR26 RD ri NR27 langs de sportvelden ri NR36.

9 Uitzicht Vaardorp Rietveld & Rietveldse molen

9 Uitzicht Vaardorp Rietveld & Rietveldse molen

Het Giethoorn van het Groene Hart van Holland

Via de Burg. Den Hollanderweg fietsen ri NR39.

10 De Groene Kathedraal

10 De Groene Kathedraal

Een serene rustplek midden in de Rietveldse polder

TIP!

Fiets de Burg ten Heuvelweg RD op, 500 m rechts Theetuin 't Woutje.

Een authentieke plek voor een zomerse thee in een prachtige tuin, met een ruim terras waar groot en klein zich naar hartenlust vermaken. Informeer vooraf om vanaf hier een vaartocht door Vaardorp Rietveld te maken. Je waant je terug in de tijd, toen in Holland het leven zich voor een groot deel aan en op het water afspeelde. Klik hier om een indruk van een dergelijke vaartocht te krijgen.   

Informatie: www.theetuintwoutje.nl

Je fietst verder over de Burg. Ten Heuvelhofweg en slaat RA via de Dijkgraafweg ri NR35.

Via de Dijkgraafweg kom je bij NR35, hier LA via de Burg. Smitsweg ri NR34.

NR35 LA ri 34, op t- RA, (Compierekade), op t- LA, (Paddegat)

Je fietst hier langs de Compierekade en de Spijkerboorse Wetering, beiden nog overblijfselen van vroegere ontginningen, waardoor het uitgestrekt moerasland leefbaar werd voor de mens.

Via de Compierekade, naar het Paddegat en vervolgens ri NR99 en via NR98: je bent terug bij Station Boskoop.

TERUG NAAR TOP